Zbog Katara
51

Saudijski kralj Salman otkazao dolazak na samit G20 u Hamburg

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Saudijski kralj Salman otkazao je učešće na samitu G20 u Hamburgu zbog obaveza Rijada u pregovorima u vezi sa neriješenom situacijom u odnosima sa Katarom, potvrđeno je iz njemačke Vlade.

Njemačka agencija DPA prenijela je da će umjesto saudijskog kralja samitu u Hamburgu prisustvovati ministar finansija Saudijske Arabije Muhamed Aldžadan.

Mediji u Njemačkoj su ranije prenijeli da je za delegaciju kralja Saudijske Arabije iznajmljen luksuzni hamburški hotel "Četiri godišnja doba".

Saudijska Arabija je, zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Egiptom, prekinula sve odnose sa Katarom, optužujući vlasti u Dohi da podržavaju teroriste i da su previše bliski sa vlastima Irana, države koja je njihov regionalni rival.

Zemlje Persijskog zaliva zahtijevaju od Dohe da ispuni niz zahtjeva, a neki od njih su da prestane da podržava Muslimansko bratstvo, zatvori televizijsku stanicu "Al Jazeeira", prekine diplomatske odnose sa Teheranom, te da zatvori tursku vojnu bazu.

Nakon isteka roka od 10 dana, koliko su u Dohi dobili da se izjasne o zahtjevima zemalja Persijskog zaliva, posrednik u pregovorima sa Katarom kuvajtski emir Sabah el Ahmad el Sabah produžio je taj rok za još 48 sati.