Svijet
355

Saudijski kralj porodicu Obama u 2015. darovao poklonima vrijednosti 1,2 miliona eura

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Saudijski kralj Salman u 2015. godini američkom predsjedniku Baraku Obami, njegovoj supruzi Michelle i njihovoj djeci, darovao je poklone u vrijednosti od 1,1 miliona eura.

Američki State department svake godine uoči Božića objavi spisak svih poklona koje su američki zvaničnici dobili od drugih državnika.

Saudijski kralj Salman pokazao se najšire ruke.

U 2015. kralj je Obami, između ostalog, poklonio dva zlatna sata u vrijednosti 80.000 eura. Također, tu je i je zlatna replika sahat-kule u Meki, vrijednosti 53.000 eura. Međutim, ništa se ne može porediti s poklonom koji je kralj Salman poklonio prvoj dami SAD-a.

Naime, 15. aprila 2015. godine, Michelle Obama je od saudijskog kralja dobila dijamantski nakit vrijednosti čak 528.000 eura.

Kako prenosi Yahoo News, američki predsjednik neće zadržati nijedan od ovih darova. Prema američkim zakonima državni službenici moraju platiti punu vrijednost poklona, ukoliko ih žele zadržati za sebe. U sprotnom svi darovi odlaze u fond Nacionalnog arhiva SAD-a.

Inače, saudijski kralj Salman često je na meti kritika zbog rasipništva. Naime, nakon inauguracije kralj je narodu Saudijske Arabije podijelio 27 milijardi eura, a tokom jedne službene posjete SAD-u iznajmio je cijeli sprat luksuznog hotela u Washingtonu.