Španija
0

Saudijski kralj i kralj Karlos pozvali vjernike na izgradnju mirnijeg svijeta

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Saudijski kralj Abdulah i španski kralj Huan Karlos pozvali su u srijedu sve vjernike na planeti da udruže snage u izgradnji mirnijeg i harmoničnijeg svijeta.

"Došao je trenutak da se okrene "nova stranica za čovječanstvo" u međureligijskom razumjevanju koje može pomoći da svijet povrati izgubljene vrijednosti i ispliva iz konfuzije", rekao je saudijski kralj otvarajući u Madridu trodnevnu Svjetsku konferenciju o dijalogu koju sponzoriše Rijad.

Kako je prenijela DPA, on je podsjetio da prethodne inicijative nisu uspijele jer su htijele da "stope religije" što je pokušaj unaprijed osuđen na propast jer je svaka religija posvećena sopstvenom vjerovanju i vrjednostima uprkos tome što je Bog jedan. Za ljudske tragedije nisu krive religije već ekstremizam, objasnio je on.

Španski kralj Huan Karlos je rekao da međureligijski dijalog može pomoći da se rješe problemi kao što je terorizam, glad, bolest i siromaštvo.

Generalni sekretar Muslimanske svjetske lige, Abdulah al-Turki, pozvao je delegate koji prisustvuju konferenciji da izrade konkretne prijedloge za međureligijsku saradnju.

U radu konferencije učestvuje 250 pripadnika muslimanskog, hrišćanskog i jevrejskog sveštenstva kao i drugi eksperti za međureligijski dijalog, među kojima i 15 žena, ali i predstavnici budizma, hinduizma i taoizma.

Organizator konferencije je Svjetska muslimanska liga i ona je djelimično inspirisana susretom kralja Abdulaha i pape Benedikta XVI u novembru prošle godine u Vatikanu kao i Međunarodnom islamskom konferencijom o dijalogu održanoj prošlog mjeseca u Meki.

Konferencija u Madridu je zatvorena za medija a završno saopćenje će biti izdato u petak.