Saudijski kralj dobitnik nagrade Lech Walesa

F
FENA
6.12.2008. u 13:51
0
0
Saudijski kralj dobitnik nagrade Lech Walesa
0
Saudijski kralj dobitnik nagrade Lech Walesa Foto: AFP/File
Saudijski kralj Abdullah primio je u subotu u Gdanjsku nagradu koju je osnovao Lech Walesa, historijski vođa poljskog sindikata Solidarnost, koji slavi 25. godišnjicu dobivanja Nobelove nagrade za mir.
Nagrada od 100.000 eura, uz diplomu i medalju, ima za cilj da nagradi one koji se bore za savezništvo i saradnju među narodima, u ime slobode i vrijednosti koje su bile i vrijednosti pokreta Solidarnost", precizirali su Walesini saradnici.

Nagrada je u subotu uručena jednom od sinova kralja Abdullaha koji je predstavljao kralja na svečanosti kojoj su prisustvovali i drugi dobitnici Nobelove nagrade i političke ličnosti, među kojim Dalaj-lama i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

U pismu upućenom kralju Abdullahu, Walesa ga moli da "primi nagradu Lech Walesa za svoje lične zasluge koje se odnose na međureligijski dijalog, toleranciju, mir i međunarodnu saradnju, kao i na veliku karitativnu aktvnost".

U odboru za nagradu Lech Walesa su bivši češki predsjednik Vaclav Havel, bivši poljski ministar vanjskih poslova Wladyslaw Bartoszewski i šef francuske diplomatije Bernard Kouchner.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: