Ugledna humanitarka
23

Saudijska princeza nestala u martu ove godine, vjeruje se da je u kućnom pritvoru

Dž. L.
Basmah bint Saud bin Abdulaziz Al Saud (Foto: AFP)
Basmah bint Saud bin Abdulaziz Al Saud (Foto: AFP)
Saudijska princeza Basmah bint Saud bin Abdulaziz Al Saud, ugledna članica kraljevske porodice Saudijske Arabije koja se zalaže za humanitarni rad, već nekoliko mjeseci vodi se kao nestala, a sada se vjeruje da je u kućnom pritvoru u Rijadu bez ikakve optužbe.

Izvor blizak princezi, koji nije želio biti imenovan iz sigurnosnih razloga rekao je za Deutsche Welle da, iako je princeza bila u kontaktu s porodicom, ona nije mogla razgovarati otvoreno jer je praćena njena komunikacija.

Princeza Basmah dugo se zalagala za ustavne reforme i humanitarna pitanja u Saudijskoj Arabiji i širom regije.

Naime, dokumenti u posjedu DW-a pokazuju da je princeza Basmah imala odobrenje za let iz Jeddaha 18. decembra prošle godine u pratnji svoje kćerke radi hitnog medicinskog tretmana koji je zatražio njen ljekar u Švicarskoj.

Američki advokat koji je organizirao njenu evakuaciju, Leonard Bennett, rekao je za DW da je princezin avion zadržan na zemlji te da joj nije dozvoljeno da izađe.

Otprilike dva mjeseca nakon toga, ispričao je Bennett, ona je jednostavno nestala s radara, što je izgledalo poput otmice. Saudijske vlasti od tada ne odgovaraju na zahtjeve za informacijama.

Sada DW otkriva da bi princeza mogla biti u kućnom pritvoru. Anonimni izvor rekao je da ne zna ko je naredio njeno hapšenje, ali naglašava to nije bilo politički motivirano hapšenje te da vladajuće strukture kraljevstva nisu bile upućene.

Prijatelj i poslovni kolega koji također nisu željeli biti imenovani potvrdili su da je princeza nestala od marta, ali oni ističu da vladajuća porodica mora znati gdje je ona.