Razgovor s Hutima
33

Saudijska i omanska delegacije stigle u Sanu na pregovore o miru u Jemenu

F. H.
Dolazak omanske delegacije u Sanu(Foto: Twitter / Teheran Times)
Dolazak omanske delegacije u Sanu(Foto: Twitter / Teheran Times)
Saudijska i omanska delegacija stigle su u glavni grad Jemena Sanu, objavili su u nedjelju mediji kojima upravljaju Huti, kako bi s dužnosnicima Hutija pregovarali o trajnom prekidu vatre i okončali vojno sudjelovanje Rijada u dugotrajnom ratu u zemlji.

Posjeta ukazuje na napredak u razgovorima u kojima posreduje Oman između Rijada i Sane, a koje se odvijaju paralelno s mirovnim naporima UN-a. Mirovni napori također su dobili na zamahu nakon što su najveći rivali Saudijska Arabija i Iran pristali ponovno uspostaviti veze u dogovoru postignutom uz posredovanje Kine.

Delegati, koji su sletjeli kasno u subotu, sastat će se s liderom Vrhovnog političkog vijeća Hutija, Mahdijem al-Mashatom, kako bi razgovarali o prekidu neprijateljstava i ukidanju "blokade" jemenskih luka koju je predvodila Saudijska Arabija, prenijela je hutijska novinska agencija SABA.

Izvori su za Reuters rekli da su razgovori Saudijske Arabije i Hutija usredotočeni na potpuno ponovno otvaranje luka koje kontrolišu Hutiji i aerodroma Sanaa, isplatu plaća za javne službenike, napore u obnovi i vremenski okvir za izlazak stranih snaga iz zemlje.

Jemenski rat se smatra jednom od nekoliko proxy ratova između Irana i Saudijske Arabije. Hutiji, povezani s Iranom, izbacili su vladu koju je podržavala Saudijska Arabija iz Sane krajem 2014. i imaju de facto kontrolu nad sjevernim Jemenom, rekavši da se dižu protiv korumpiranog sistema i strane agresije.

Oni se bore protiv vojnog saveza predvođenog Saudijskom Arabijom od 2015. u sukobu u kojem su poginule desetine hiljada ljudi, a 80 posto stanovništva Jemena ovisi o humanitarnoj pomoći.

Dužnosnik Hutija rekao je u subotu da je grupa primila 13 zatvorenika koje je Saudijska Arabija oslobodila u zamjenu za saudijskog zatvorenika koji je ranije oslobođen, uoči šire razmjene zarobljenika koju su dogovorile zaraćene strane.

Na pregovorima u Švicarskoj prošlog mjeseca u kojima su sudjelovale Ujedinjene nacije i Međunarodni odbor Crvenog krsta, jemenska vlada i Huti složili su se osloboditi 887 zatvorenika. Trinaestorica zatvorenika su dio tog sporazuma, rekao je Hutijev dužnosnik Abdul Qader al-Mortada.

Ured za medije saudijske vlade nije odgovorio Reutersovim zahtjevima za komentar o razmjeni zarobljenika i izaslanstvu koje je posjetilo Sanu, prenosi Jerusalem Post.