Svijet
0

Saudijska Arabija: Zabranjen pristup stranici AI-a

FENA
Web stranica Amnesty Internationala (AI) nedostupna je u Saudijskoj Arabiji u ponedjeljak, nakon što je prije tri dana "iscurila" kopija kontraverznog novog protu-terorističkog nacrta zakona.

Amnesty International nije mogao da potvrdi da li su saudijske vlasti blokirale pristup stranici, ali stalni pokušaji lokalnog stanovništva da joj pristupe u ponedjeljak poslijepodne bili su bezuspješni, prenosi AP.

Saudijska Arabija nije doživjela nerede i proteste kao ostale zemlje Srednjeg istoka, ali je poduzela preventivne mjere protiv prodemokratskih ustanaka.

Nacrt zakona, koji je reviziran od vladinog odbora u junu, dozvoljava vlastima da krivično gone osobe koje mirno protestuje.

Amnesty International u petak je objavio kompletan nacrt ovog zakona na svojoj web stranici na originalnom arapskom jeziku, kao i unutrašnju reviziju ovog zakona od saudijskog sigurnosnog odbora.

AI, organizacija koja je posvećena borbi za ljudska prava, nije rekla kako je došla do nacrta ovog zakona u kojem se kaže da su prekršaji poput ugrožavanje reputacije države kao i ugrožavanje nacionalnog jedinstva teroristički zločini.

Saudijska vlada koristi ovakve načine kako bi krivično gonila svoje političke neprijatelje i zabranila bilo kakve političke aktivnosti.

Ukoliko se ovaj zakon odobri, kazne za njegovo kršenje bile bi okrutne. To uključuje minimalnu zatvorsku kaznu od deset godina ukoliko se ugrozi integritet kralja, navodi Amnesty International.

Vlasti u Saudijskoj Arabiji su u subotu odbacile kritike Amnesty Internationala za nacrt ovog zakona i istakle da je ovaj zakon namjenjen da pomogne sigurnosnim snagama kako bi se bolje nosile s terorističkim aktivnostima.

Vladina izjava okarakterisala je zabrinutosti Amnestya kao “neosnovane”, “nagađanja” i “bez ikakvih temelja”.

  • Regionalni nemiri su pogodno tlo za stvaranje novih opasnosti. Političke mjere za sprječavanje prisustva Al-Qaide u kraljevstvu su prijeko potrebne, rečeno je u izjavi saudijske vlasti.

Vlasti su na posebnom oprezu što se tiče šiitske manjine, jer bi mogli oponašati proteste u Bahreinu. Pobune u Tunisu i Egiptu inspirisali su manji broj šiitskih pobunjenika da započnu nerede na istoku zemlje početkom ove godine.

U međuvremenu, Rijad je poslao vojne trupe kako bi pomogle sunitskim vođama u Bahreinu da ugase ustanke šiitske većine.