Stupa na snagu
78

Saudijska Arabija uvela cjelodnevni policijski sat u Mekki i Medini

A. B.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Vlasti Saudijske Arabije odlučile su pooštriti mjere i uvesti cjelodnevni policijski sat u svete gradove Mekka i Medina kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Kako piše Middle East Eye ovu informaciju je potvrdila službena državna agencija, a u saopćenju je navedeno da postoje određeni izuzeci, uključujući odlazak na posao radnika na ključnim radnim mjestima, odlazak u prodavnicu hrane i pristup ljekarskim uslugama, ali i to u periodu od 06:00 do 15:00 sati.

Odluka stupa na snagu od četvrtka pa sve do daljnjeg, a ona se ne odnosi na one koji rade u zdravstvenim ustanovama i javnom i privatnom sektoru, ali u skladu s prethodno navedenim kraljevskim dekretom.

"Zabranjeno je obavljanje bilo kakvih trgovačkih aktivnosti u stambenim naseljima u Mekki i Medini, osim apoteka, prodavnica prehrambenih proizvoda, benzinskih pumpi i banaka", navedeno je u četvrtak u dekretu.

U odluci je navedeno i to da će samo jednom putniku pored vozača biti dozvoljeno da bude u svakom motornom vozilu koje se kreće između ova dva grada.

Policijski sat ranije je trajao od 15.00 do 06.00 sati.

U Saudijskoj Arabiji do sada je preminulo 16 ljudi, a potvrđeno je 1.700 slučajeva zaraze.

Saudijska Arabija je 25. marta najavila blokiranje zemlje i zabranila ulazak i izlazak iz Mekke, Medine i Rijada kao i zabranu kretanja između 13 provincija kraljevstva.

Saudijska Arabija, u kojoj živi 30 miliona ljudi, provela je drastične mjere od početka pojave epidemije, uključujući obustavu međunarodnih letova, zatvaranje škola i univerziteta i zatvaranje istočnog regiona Qatif, gdje je prijavljen najveći broj početnih slučajeva.

Također je prekinuto i cjelogodišnje hodočašće Umra i zabranjene molitve u svim džamijama, uključujući i svete džamije u Mekki i Medini.

U srijedu je ministar hadža i umre na državnoj TV rekao da se muslimani pozivaju da pričekaju dok se situacija ne stabilizuje i ne odrede jasne mjere kada je riječ o pandemiji koronavirusa prije nego što planiraju prisustvovati godišnjem hodočašću hadža.