Saudijska Arabija se uključila u problem Sirije: Pobunjeničke frakcije sastaju se u Rijadu

Klix.ba
8.12.2015. u 08:45
1
15
Saudijska Arabija se uključila u problem Sirije: Pobunjeničke frakcije sastaju se u Rijadu
1
Saudijska Arabija se uključila u problem Sirije: Pobunjeničke frakcije sastaju se u Rijadu Foto: Ilustracija
Sirijska podijeljena opozicija sastat će se u Rijadu kako bi se pokušali ujediniti i dogovoriti mirovni sporazum. Na sastanku će biti predstavnici skoro svih vojnih i političkih frakcija. IDIL i Nusra front neće biti prisutni, kao ni predstavnici kurda.
Cilj je napraviti zajednički prijedlog za pregovore s vladom. Svjetske sile koje su na sastanku u Beču ističu kako žele da se ti razgovori obave do 1. januara kako bi im nastavili pružati podršku.

Podijeljenost pobunjenika u Siriji uzrokovala je haos na ratištu, ali i u diplomatiji, s obzirom na to da su se evropske zemlje i SAD uključile u borbu protiv IDIL-a na tlu Sirije.

Predsjednik Irana Bashar al-Assad upozorio je da bi pregovori mogli propasti, jer se održavaju u Rijadu.

Vođa jake opozicione grupe Jaish al-Islam rekao je da će prisustvovati pregovorima u Saudijskoj Arabiji. Lider je frakcije u blizini Damaska i kontrolira većinu istočnog Ghouta predgrađa. No, njegov komandant Zahran Alloush neće prisustvovati jer su njegove snage izgubile kontrolu nad putem koji su planirali koristiti za napuštanje Damaska.

Sastanku će prisustvovati i pripadnici pobunjeničke Slobodne sirijske armije, te grupe koje su zabranile Sjedinjene Američke Države, a koje su finansirali strani vojnici.

"Saudijska Arabija je centralna država regije i na njoj je da preuzme taj korak i bude domaćin konferencije sirijskih opozicionih frakcija. Sigurno će nešto ispasti dobro iz toga", rekao je čelnik Slobodne sirijske armije.

Grupa Ahrar al-Sham, koja se bori zajedno sa Nusra Frontom povezanim s Al Kaidom, također će doći. Ipak, Nusra Front i samoprozvana Islamska država neće doći, kao ni sirijski Kurdi koji kontroliraju sjevernu Siriju i bore se protiv IDIL-a.

Stručnjaci ističu da su pregovori određeni na propast jer neće biti kurdskih predstavnika.

Rijad još nije objavio zvaničan datum pregovora.


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: