Dame navijale
100

Saudijska Arabija prvi put u historiji dozvolila ženama prisustvo na utakmici

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Saudijska Arabija je prvi put u historiji ove zemlje dozvolila ženama da prisustvuju nogometnoj utakmici, što u velikome doprinosi ublažavanju stogih pravila o razdvajanju spolova u dosad konzervativnoj muslimanskoj državi.

Žene, ali i cijele porodice, odsad mogu posjećivati stadione u tri velika grada, Rijadu, Jeddahu i Dammamu.

Ljubiteljice nogometa danas su s velikim oduševljenjem ušle na stadion u Jeddahu, a tokom cijele utakmice navijale su za svoje timove sa šalovima i drugim rekvizitima u rukama. Nakon diskriminacije koju su proživljavale proteklih godina, njihovo prisustvo na stadionu označilo je veliki trenutak za stanovnike Saudijske Aarabije.

Dozvola ženama da prisustvuju utakmici uslijedila je nakon odluke o donošenju niza reformi koje imaju za cilj modernizirati Kraljevinu, a iza kojih stoji princ Mohammed bin Salman.

"Ovaj događaj dokazuje kako idemo u prosperitetniju budućnost. Veoma sam sretna što mogu biti svjedok ovako velike promjene", kazala je 32-godišnja Lamya Khaled Nasser iz Jeddaha.

S njom se složila i Ruwayda Ali Qassem koja je također uživala u historijskom danu.

"Veoma sam ponosna i sretna zbog razvoja i pokreta kojima nastojimo dostići civilizirane mjere koje su ranije usvojile mnoge druge muslimanske države", istakla je Qassem.

Danas je u Saudijskoj Arabiji otvoren i prvi salon automobila koji je posvećen isključivo ženama. U septembru prošle godine je najavljeno kako će vlasti u Kraljevini dozvoliti ženama da voze automobile, a dame u Saudijskoj Arabiji će zvanično za volan moći sjesti od juna ove godine.