Muški predstavnik
93

Saudijska Arabija predsjedat će Komisijom UN-a za status žena: Amnesty International zgrožen

B. H.
Foto: Flickr
Foto: Flickr
Ujedinjeni narodi (UN) izabrali su u srijedu u New Yorku predstavnik Saudijske Arabije za predsjednika Komisije UN-a za status žena (UNCSW).

Ambasador Saudijske Arabije Abd al-Azíz al-Wáṣil postao je predsjednik UNCSW-a nakon javnog izbora 45 država članica komisije. Mandat traje godinu dana.

Humanitarna organizacija Amnesty International saopćila je u četvrtak da je šokirana izborom. Saudijska Arabija je apsolutistička monarhija u kojoj vlada kraljevska porodica u duhu ultrakonzervativzma. Izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) o ravnopravnosti spolova za 2023. rangiralo je Saudijsku Arabiju na 132. mjesto od 146 procijenjenih zemalja.

"To je šok za nas", rekla je Natalie Wenger, koja se bavi Saudijskom Arabijom u švicarskom ogranku Amnesty Internationala.

Prema njenim riječima, država je pokrenula opsežnu marketinšku kampanju za poboljšanje imidža u kojoj se pokušava prikazati kao moderna država, ali to su samo prazne geste. Kako dodala dodao Wenger, tamo se prava žena i dalje krše.

Nedavni izvještaj Amnesty Internationala navodi slučaj majke dvoje djece koja je osuđena na 27 godina iza rešetaka nakon što je branila prava žena na platformi X kao dio svoje disertacije.

Prema Wengerovim riječima, zemlje koje predsjedaju UNCSW-om trebale bi biti primjer. "Zato ovo predsjedništvo smatramo tragedijom", dodala je.

Sadašnji predsjedavajući s Filipina kao jedinog kandidata predložio je na sastanku komisije diplomata iz Saudijske Arabije. Njegov prijedlog je prihvaćen nakon što se niti jedna zemlja nije usprotivila.