Riješena misterija
87

Saudijska Arabija potvrdila smrt novinara Jamala Khashoggija

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nestali novinar Washington Posta Jamal Khashoggi je mrtav, saopćila je državna televizija Saudijske Arabije pozivajući se na prve rezultate istrage. Prema zvaničnim informacijama Khashoggi je ubijen nakon sukoba u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Saudijska televizijska kuća je izvjestila da je do smrti novinara, poznatog po kritici vlasti svoje matične zemlje, došlo nakon što se sukobio sa nekoliko osoba u konzulatu Saudijske Arabije u Turskoj.

Također je objavljeno i da su otpušteni Ahmed al-Asiri, zamjenik glavnog sekretara saudijske obavještajne službe i Saud al-Qahtani, viši saradnik princa Mohammeda Bin Salmana koji se dovode u vezu sa ubistvom Khashoggija. Prema novim informacijama tokom istrage je uhapšeno četrnaest državljana Saudijske Arabije.

Khashoggi se vodio kao nestao više od dvije sedmice, tačnije od 2. oktobra, nakon što je ušao u konzulat da pribavi dokumente koja su mu trebala za razvod.

Već nekoliko dana turski istražioci su tvrdili da je Khashoggi, prema njihovim dokazima, ubijen u zgradi konzulata, što je na kraju i potvrđeno. Tokom istrage svjetski mediji su izvjestili da je nakon ubistva tijelo saudijskog novinara isječeno na komade u cilju skrivanja dokaza.