Ispaljeni sa sjevera
0

Saudijska Arabija pokazala ostatke dronova za koje tvrdi da dokazuju umiješanost Irana u napade

M. N.
Foto: AFP
Foto: AFP
Ministar odbrane Saudijske Arabije pokazao je ostatke dronova i projektila za koje kaže kako dokazuju umiješanost Irana u napade koji su se dogodilo na najveća naftna postrojenja u toj državi.

U napadu je bilo 18 dronova koji su ispalili sedam krstarećih raketa. Odgovornost za napad preuzeli su Huti. Iran je negirao bilo kakvu povezanost s napadima te upozorio da će odgovoriti na bilo koji napad u kojem budu meta.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane Turki al-Malki kazao je kako su dronovi stigli sa sjevera i da ih je bez sumnje sponzorisao Iran. Još uvijek utvrđuju tačnu tačku lansiranja. Među krhotinama bilo je, kako se navodi, delta krilo iranske bespilotne letjelice.

"Podaci prikupljani iz kompjutera bespilotne letjelice pokazuju da su iranski", rekao je.

Foto: AFP
Foto: AFP

Na naftna postrojenja u Abqaiqu i Khuraisu ispaljeno je 18 bespilotnih letjelica i sedam projektila. Al-Malki rekao je da je preciznost posljedica napada krstarećih raketa na Khurais ukazuju na napredne kapacitete koje su van sposobnosti iranskih pobunjeničkih snaga Huta.

Sjedinjene Američke Države čvrsto stoje iza optužbi da je Irana odgovoran za napade. Sekretar Mike Pompeo kazao je nakon dolaska u Saudijsku Arabiju da je to čin rata.

Iz Ministarstva odbrane Saudijske Arabije kazali su kako će odgovorni odgovarati za svoje postupke.