{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Saudijska Arabija planira izgradnju grada za žene

12.8.2012. u 19:51
1
70
Saudijska Arabija planira izgradnju grada za žene
1
Saudijska Arabija planira izgradnju grada za žene
Saudijska Arabija,u pokušaju kombinovanja strogih šerijatskih zakona sa željama žena koje žele slijediti karijeru, planira izgradnju grada u kojem će živjeti samo žene.
Prema nekin izvještajima, Saudijska uprava za industrijsko vlasništvo (Modon) je dobila nalog da modernizuje zemlju uz pomoć ovog kontroverznog grada. Trenutno se prave planovi, a konstrukcija bi trebala početi naredne godine. Vlast se nada da će tu žene moći slijediti bilo kakvu karijeru, bez da prekrše neki od zakona koji vladaju u toj zemlji.

Očekuje se da će projekat, koji se planira u blizini grada Haifufa koji se nalazi na istoku Saudijske Arabije, privući oko 84 miliona funti investicija te da će stvoriti oko 5.000 radnih mjesta u tekstilnoj, farmaceutskoj i industriji prerade hrane.
Sve firme će voditi žene i sva radna mjesta će biti popunjena od strane žena.
Iako prema zakonima u Saudijskoj Arabiji ženama nije zabranjeno da rade, neke cifre pokazuju da je zaposleno samo 15 posto žena.

Ovaj plan ima za cilj da ženama da aktivniju ulogu u razvoju zemlje. Među navedenim ciljevima, najvažniji je stvaranje poslovnih mjesta za mlađe žene.

"Siguran sam da žene mogu demonstrirati svoju efikasnost u mnogim aspektima života i pridonijeti industrijama koje najviše odgovaraju njihgovim interesima, njihovoj prirodi i mogućnostima", rekao je Salez Al-Rasheed, zamjenik direktora Modona.
Kao dio planova velike promjene radne snage u Saudijskoj Arabiji, osim što se pokušava ženama dati više prilika za rad, cilj je i da se zamijene stranci koji rade u prodaji.

Ovog ljeta su Saudijke počele zamjenjivati prodavačice u salonima kozmetike i parfema.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: