Strateška saradnja
47

Saudijska Arabija i turska kompanija potpisali historijski sporazum, odnosi se na dronove

V. K.
Predstavnici Saudijske Arabije i turske kompanije Baykar (Foto: Twitter)
Predstavnici Saudijske Arabije i turske kompanije Baykar (Foto: Twitter)
Saudijska Arabija i turski proizvođač dronova Baykar potpisali su strateški sporazum koji bi trebao lokalizirati proizvodnju bespilotnih letjelica.

Sporazum s Baykarom pojačat će ulogu Državne vojne industrije Saudijske Arabije (SAMI) u podršci nacionalnoj odbrambenoj industriji i jačanju lokalnih sposobnosti.

"Naša prijateljska veza je sve jača. Poduzimaju se historijski koraci za regionalnu i globalnu stabilnost", rekao je direktor Baykara Selcuk Bayraktar.

Sporazumi su uslijedili nakon što je kompanija u julu dogovorila prodaju bespilotnih letjelica Saudijskoj Arabiji što je, kako je navedeno, najveći odbrambeni ugovor u historiji Turske.

Saradnja je dogovorena na marginama turneje predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana koji je boravio u posjeti zaljevskim zemljama.

Bayraktar je izjavio da projekat nije samo poslovna prilika za Baykar već i osnova za obećavajuće prilike u skladu sa interesima zemlje.

"Nastavit ćemo dijeliti inovativne tehnologije, uključujući i onu vezanu za Bayraktar Akinci. Razvoj visokotehnološke platforme kao što je Akinci je bez sumnje neprocjenjiv", poručio je Selcuk Bayraktar.

Sporazum koji su potpisali Saudijska Arabija i turska kompanije uključivat će transfer tehnologije i zajedničku proizvodnju.

"Baykar je svjestan veličine projekta i mobilizira sve svoje kapacitete da garantuje uspješnu priču koja je predznak zajedničke višegodišnje saradnje"