{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Saudijska Arabija gomila vojsku na granici sa Jemenom

25.3.2015. u 16:57
14
72
Saudijska Arabija gomila vojsku na granici sa Jemenom
14
Saudijska Arabija gomila vojsku na granici sa Jemenom
Foto: AFP
Saudijska Arabija postavlja teško naoružanje uz granicu sa Jemenom, a u jeku akcije pobunjeničkih militanata iz naroda Houti u Jemenu.
Houiti su prije nekoliko sedmica predsjednika države Mansoura Hadija protjerali na krajnji jug, da bi on potom od Ujedinjenih nacija tražio stranu vojnu intervenciju jer ne može savladati pobunjenu šiitsku grupaciju.

Ipak, situacija u jemenu nije najjasnija, a nakon što su militanti objavili da su zauzeli južni grad Aden, postoji mogućnost da je predsjednik pobjegao iz države. S druge strane, njegova dva savjetnika tvrde da nemaju namjeru napustiti zemlju.

Lokalno stanovništvo javlja kako su Houtiji zauzeli i vojnu bazu u blizini grada te da su uhapsili državnog ministra odbrane, javlja Reuters.

Ponašanje saudijskih trupa na samoj granici također nije jasno pa čak ni zvanični Washington kao saveznik Rijada ne pokazuje određenost prema situaciji na saudijsko-jemenskog granici, piše RT.

Mišljenja američkih zvaničnika variraju, a većina kretanje teškog naoružanja duž granice vidi kao aktivnost usmjerenu ka odbrani od eventualnog napada iz Jemena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: