Svijet
0

Saudijska Arabija: Dvoje poginulih i troje ranjenih na sahrani

SRNA
Dvoje ljudi je poginulo, a troje je ranjeno u razmjeni vatre sa saudijskim snagama sigurnosti u Istočnoj provinciji ove zemlje, u kojoj se vade velike količine nafte

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su naoružani napadači služili jednoj stranoj sili.

Ministarstvo navodi da je okršaj izbio tokom sahrane osobe koja je ubijena ranije ove sedmice u, kako je rečeno, seriji napada na sigurnosne punktove u Istočnoj provinciji, gdje živi veći dio šiitske manjine.

"Ove žrtve desile su se usljed razmjene vatre sa nepoznatim kriminalnim elementima koji su se infiltrirali među građane i pucali iz stambenih područja uskih ulica. Ovi provokatori željeli su da ostvare dubiozne ciljeve koje im diktiraju strani gospodari", navodi se u saopštenju.

U prethodnim incidentima, izraz "strana sila" odnosio se na šiitski Iran, koji je veliki rival saudijskoj sunitskoj kraljevini u regionu Persijskog zaliva.

Iran je demantovao da je umiješan u sigurnosne krize u zemljama ovog regiona, uključujući Bahrein.

Saudijska Arabija izbjegla je masovne proteste koji su doveli do svrgavanja četiri arapska lidera ove godine. Saudijske vlasti obećale su građanima da će uložiti oko 130 milijardi dolara u stambene i ostale socijalne beneficije.
Protesti manjih razmjera održani su u Istočnoj provinciji, a aktivisti kažu da su vlasti reagovale raspoređivanjem naoružanih policajaca za razbijanje demonstracija i postavljanjem kontrolnih punktova.