Modernizacija zemlje
149

Saudijska Arabija će investirati 64 milijarde dolara u industriju zabave

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U sklopu niza reformi koje imaju za cilj modernizirati dosad konzervativnu zemlju, Saudijska Arabija saopćila je kako će u narednih deset godina investirati 64 milijarde dolara u razvoj industrije zabave.

Šef za razvoj zabavnih sadržaja Ahmed bin Aqeel al-Khatib kazao je kako će samo ove godine u kraljevini biti organizirano više od 5.000 zabavnih događaja. Tako se već narednih mjeseci u Saudijskoj Arabiji očekuje koncert grupe Maroon 5 te megapopularna cirkuska atrakcija Cirgue de Soleil. Nedavno je počela i izgradnja prve operske kuće u Rijadu.

"Vjerujem kako će do kraja ove godine 220.000 ljudi biti zaposleno u industriji zabave u Saudijskoj Arabiji. Godinama su investitori odlazili van kraljevine kako bi proizvodili sadržaje, ali sada će se sve što je povezano sa zabavom proizvoditi ovdje. Vidjet ćete pravu promjenu do 2020. godine", istakao je Aqeel al-Khatib.

Investiranje u zabavne sadržaje dio je programa socijalnih i ekonomskih reformi, poznatijeg kao Vizija 2030, koji je prije dvije godine pokrenuo 32-godišnji princ Mohammed bin Salman. On je pokrenuo brojne mjere liberizacije u Saudijskoj Arabiji kojima nastoji nadmašiti konzervativnu tradiciju u zemlji.

Princ Mohammed želi ovu zemlju vratiti modernom islamu te ukinuti ultrakonzervativna ograničenja koja su razdvajala žene od muškaraca. Tako je nedavno u Saudijskoj Arabiji ukinuta zabrana rada komercijalnih kina, ženama je dozvoljeno prisustvo na stadionu na nogometnoj utakmici, a održan je i prvi javni koncert ženskog izvođača u historiji zemlje.