Saudijska Arabija bi mogla nabaviti nuklearno oružje

F
FENA
5.12.2011. u 20:17
0
18
Saudijska Arabija bi mogla nabaviti nuklearno oružje
0
Saudijska Arabija bi mogla nabaviti nuklearno oružje Turki el-Fajsal
Saudijski princ Turki el-Fajsal, utjecajni član kraljevske porodice, u ponedjeljak je spomenuo da bi i Saudijska Arabija mogla nabaviti nuklearno oružje, usred regionalne "utrke" u naoružanju oružjem za masovno uništenje, u koju su uključeni Izrael i Iran.
"Svi naši napori i napori svijeta propali su tokom uvjeravanja i Izraelaca i Iranaca da prestanu proizvoditi oružje za masovno uništenje, a naša je zadaća i obaveza prema našem narodu da razmotrimo sve mogućnosti, uključivo i nabavku oružja", izjavio je princ Turki, bivši načelnik saudijske tajne službe na skupu o regionalnoj saradnji u Rijadu.

"Katastrofa bi mogla pogoditi sve nas", rekao je princ, aludirajući na poguban učinak regionalne utrke u nuklearnom naoružanju.

Saudijsko kraljevstvo, koje stalno kritizira moć Izraelaca kad je riječ o nuklearnom oružju, višestruko je povećalo napore u razvoju nuklearne energije, službeno "u civilne svrhe", prenijela je Hina.

U junu je Abdel Gani Malibari, koordinator saudijske uprave za nuklearnu energiju, koja služi u civilne svrhe, izvijestio kako Rijad u idućih 20 godina namjerava izgraditi 16 reaktora za civilne svrhe, u što će uložiti oko 80 milijarda dolara.


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: