|

Saudijke u borbi za društvenu slobodu izlaze bez tradicionalne muslimanske odjeće i marame

Saudijke u borbi za društvenu slobodu izlaze bez tradicionalne muslimanske odjeće i marame
1.528
S.H.P.
13.9.2019. u 23:01
153
komentara
1,5k

dijeljenja
Saudijke u borbi za društvenu slobodu izlaze bez tradicionalne muslimanske odjeće i marame Foto: AFP
Neke žene iz Saudijske Arabije više ne nose nikabe i abaje kada izlaze iz kuće, a sve kako bi se izborile za potpunu društvenu slobodu žene.
Abaje su odjevni predmet koji je uobičajen kod žena u ultrakonzervativnoj Saudijskoj Arabiji. Ovaj komad odjeće se doživljava kao simbol pobožnosti.

Prošle godine je prestolonasljednik Mohammed bin Salman nagovijestio da će odijevanje žena u Saudijskoj Arabiji biti opuštenije te da abaje nisu obavezne. Šeik Mutlaq, koji je član Vijeća visokih učenjaka, kazao je tada da se muslimanke trebaju oblačiti skromno, ali da to ne znači da moraju nositi abaje.

Foto: AFP Foto: AFP


Jedna od aktivistica za borbu za prava žena u ovoj državi Mashael al Jaloud prošle sedmice je izašla na ulicu bez marame i abaje. Prošetala je tržnim centrom u bijelim farmerkama, majici i sakou.

Ljudi su bili šokirani. Pokrivene žene zurile su u nju i odmjeravale je od glave do pete pitajući je da li je ona poznata ličnost.

Jaloud se nasmijala i šokiranim ljudima rekla kako je ona normalna Saudijka.
Međutim, nisu svi bili oduševljeni njenom pojavom, jedna žena joj je u supermarketu u Rijadu prijetila da će pozvati policiju.

Foto: AFP Foto: AFP


Jaloud je kazala da na radnom mjestu ipak mora nositi tradicionalnu muslimansku odjeću i maramu kako ne bi ostala bez posla. Ona je samo jedna od nekoliko žena koje su posljednjih mjeseci odustale od nikaba. No, ovaj trend hrabar je poticaj mladim Saudijkama da budu slobodne uprkos strogim pravilima.

Aktivistkinja Manahel al Otaibi također je odustala od tradicionalne muslimanske odjeće.

"Već četiri mjseca ne nosim tradicinalnu odjeću. Ovo nije nikakav prkos, samo želim živjeti slobodno i bez ograničenja. Niko me ne može prisiliti da nosim nešto što ne želim" rekla je Otaibi.

Foto: AFP Foto: AFP


Jaloud je počela nositi normalnu odjeću odmah nakon što je prestolonasljednik Mohammed bin Salman kazao da žene mogu nositi opušteniju odjeću.
Prijavi grešku


Komentari (153)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...