Svijet
15

Saudijci pojasnili zašto najčešće grade male džamije

Klix.ba
Direktor saudijske Humanitarne organizacije za izgradnju džamija Hamad Al-Olayan pojasnio je zašto donatori iz ove zemlje najčešće insistiraju na gradnji malih džamija kada daju svoj novac u te svrhe.
Džamija u Yangonu (Myanmar) (Foto: AFP)
Džamija u Yangonu (Myanmar) (Foto: AFP)

On je istakao da je to zbog toga što su vrijeme izgradnje i troškovi mnogo manji nego kod gradnje velikih džamija, piše Arabnews.com.

Osim toga, naveo je da velika potreba za džamijama u pojedinim dijelovima svijeta dovodi do toga da je džamije potrebno izgraditi što prije, pa je i to jedan od razloga za takva insistiranja donatora.

Jedna od džamija u Afganistanu (Foto: AFP)
Jedna od džamija u Afganistanu (Foto: AFP)

Al-Olayan je naglasio da su u proteklom periodu izrađeni nacrti nekoliko manjih džamija, čiji će prostor biti između 100 i 300 kvadratnih metara.

"Nedavno smo raspravljali o inžinjerskim izazovima za realizaciju ovih projekata i kako da bolje nadgledamo izgradnje u toku", rekao je Al-Olayan te dodao da je saradnja između više donatora iz Saudijske Arabije uzela maha u proteklom periodu.

"Model izgradnje džamija koji se koristi u Saudijskoj Arabiji dopao se i drugima. To je zbog njihove ljepote i jednostavnosti", istakao je Al-Olayan.