{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Satira ili neukus i uvreda?

F
15.7.2008. u 14:51
0
1
Satira ili neukus i uvreda?
0
Izborni štabovi oba američka predsjednička kandidata za novembarske izbore kažu da je neukusna i uvredljiva karikatura jednog od kandidata - Baracka Obame - kao muslimana i njegove supruge kao teroristkinje objavljena u magazinu The New Yorker.
Na karikaturi, objavljenoj na naslovnici ovog magazina, vidi se bračni par Obama u Bijeloj kući, dok u pozadini u kaminu gori američka zastava a na zidu visi slika, naizgled, Osame bin Ladena.Urednik New Yorkera David Remnick, prenosi BBC, kaže da karikatura treba biti ismijavanje načina na koji kritičari s desnice predstavljaju javno kandidata Demokratske stranke Baracka Obamu.

U tekstu na unutrašnjim stranicama istog broja New Yorkera iznose se optužbe Obaminih kritičara zbog navodnog pribjegavanja taktici zastrašivanja birača u kampanji i lažnoj karakterizaciji Obame kao prikrivenoga radikalnog muslimana.

Izborni štabovi oba predsjednička kandidataBaracka Obame i republikanca Johna McCaina, kažu, međutim, da ovakva naslovnica uticajnog magazina može potaknuti predrasude koje pokušava ismijati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: