Borba s koronavirusom
100

Satelitski snimci otkrili gužve ispred krematorija i pogrebnih preduzeća u Kini

D. B.
Satelitski snimci nekoliko kineskih gradova otkrili su gužve kod krematorija i pogrebnih preduzeća u vrijeme kad se zemlja bori s valom koronavirusa nakon ublažavanja strogih pandemijskih restrikcija.

Snimke je zabilježio satelit Maxar krajem decembra i početkom januara, a objavio ih je CNN. Ovi snimci prikazuju pogrebno preduzeće u predgrađu Pekinga, koji je napravilo novi parking, a vidljiv je i niz vozila ispred pogrebnih preduzeća u gradovima Kunming, Nanjing, Chengdu, Tangshan i Huzhou.

Kina je nedavno ublažila svoja rigorozna pravila koja se odnose na koronavirus, a zbog kojih su organizovani masovni protesti nakon dvije godine stroge kontrole nad životima građana.

Kina je strogu politiku pravdala zaštitom svoje populacije od masovnih smrtnih slučajeva u zapadnim zemljama.

Ublažavanjem pravila je stanovništvu vraćena sloboda putovanja širom zemlje, no svakako zabrinjavaju gužve ispred pogrebnih preduzeća i krematorija.

CNN je izvještavao o improviziranim objektima koji se koriste za čuvanje tijela preminulih dok prezaposleno osoblje pokušava održati korak s količinom kovčega u kojima su tijela smještena u žute vreće. Porodice danima čekaju da pokopaju ili kremiraju preminule članove.

U međuvremenu zvanični podaci govore da je broj smrtnih slučajeva povezan s koronavirusom od ublažavanja restrikcija zapravno nizak te da je od 7. decembra zabilježeno ukupno 37.

Dok stižu izvještaji o pretrpanim bolnicama i pogrebnim preduzećima, Kina se suočava s optužbama Svjetske zdravstvene organizacije i SAD-a da ne predstavlja stvarnu ozbiljnost trenutne situacije s koronavirusom, dok vodeći svjetski zdravstveni zvaničnici pozivaju Peking da podijeli više podataka o širenju zaraze.