Kriza na istoku
74

Satelitski snimci napravljeni nadomak Ukrajine pokazuju rusko gomilanje vojske na granici

N. V.
Satelitski snimak koji je napravila američka firma Maxar
Satelitski snimak koji je napravila američka firma Maxar
Tenzije između Ukrajine i Rusije rastu već mjesecima, otkako je Kremlj počeo gomilati vojnike u blizini ukrajinskih granica. To se posebno intenziviralo u posljednje vrijeme, a svjetski mediji objavljuju satelitske snimke na kojima se vide ruske trupe i oprema.
Rusija je negirala bilo kakvu mogućnost invazije, međutim nagomilavanje trupa je zabilježeno na satelitskim snimcima u bazama koje okružuju sjevernu, istočnu i južnu granicu Ukrajine.

Iz američke kompanije Maxar Techologies naveli su kako su tokom ovog i prošlog mjeseca zabilježili snimke visoke rezolucije, na kojima se vidi niz novih raspoređivanja na Krimu, kao i u nekoliko područja za obuku u zapadnoj Rusiji, duž periferije ukrajinske granice.

Jedno od tih područja je i grad Yelnya, na sjeverozapadu Smolenske oblasti u Rusiji, udaljen 260 kilometara od Ukrajine. Ovdje je smještena vojna stanica, a svega 35 kilometara od ukrajinske granice nalazi se i vojno skladište u kojem je smješteno oko 20.000 ruskih vojnika.

Navodno je u blizini granice Ukrajine stalno smješteno oko 100.000 ruskih vojnika, koji su opremljeni raznim naoružanjem, tenkovima i sa snažnim zračnim snagama. Jedna ukrajinska procjena koju je prenio CNN kaže da je tamo oko 106.000 kopnenih vojnika i 21.000 pripadnika mornarice i zračnih snaga.

Jedna od ruta potencijalne ruske invazije definitivno dolazi i s mora, a Rusi snage nagomilavaju i tako da Ukrajini priđu preko Bjelorusije. Nekoliko hiljada vojnika se nalazi u Bjelorusiji na zajedničkoj vojnoj vježbi, a glavni grad Ukrajine Kijev je na udaljenosti od samo 150 kilometara.

U pomorskim vježbama Rusije učestvuje 140 brodova i pomoćnih plovila, 60 aviona i 10.000 ljudi. La Manchem je prošlo i šest brodova ruske mornarice sposobnih za iskrcavanje glavnih borbenih tenkova, osoblja i oklopnih vozila.