Pretrpane bolnice
73

Satelitski snimci i internet pretraživanja sugerišu da je koronavirus pogodio Wuhan mnogo ranije

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Porast prometa u bolnicama Wuhana iz augusta 2019. godine te sumnjiva internetska pretraživanja sugerišu da je koronavirus pogodio ovo područje Kine mnogo prije nego je to prijavljeno, navodi se u novom istraživanju.

Istraživači s Harvarda kažu da satelitski snimci pokazuju porast broja pacijenata u pet bolnica u kineskom gradu, i to od augusta do decembra prošle godine. Podsjećamo, prve sumnje na koronavirus u Wuhanu pojavile su se u decembru 2019. godine.

Porast prometa poklopio se i s porastom pretraživanja na internetu informacija o simptomima poput "kašlja" i "proljeva", javlja BBC.

Iako mnogi smatraju da je ovo istraživanje "smiješno" i da se temelji na površnim informacijama, drugi smatraju da su ova dva pokazatelja itekako relevantna.

Vlasti u Kini su 31. decembra 2019. prijavile Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji brojne slučajeve upale pluća s nepoznatim uzrokom.

"Jasno je da je postojao neki nivo socijalnog poremećaja mnogo prije onoga što je prethodno identificirano kao početak nove pandemije koronavirusa", rekao je za ABC news doktor John Brownstein koji je vodio istraživanje.

Istraživači su pregledali komercijalne satelitske podatke ispred pet bolnica u Wuhanu i to s kraja ljeta i jeseni 2018. godine te u istom razdoblju 2019. godine.

Foto: Harvard
Foto: Harvard

U oktobru 2018. godine istraživači su izbrojali 171 automobil parkiran ispred jedne od najvećih bolnica u Wuhanu, bolnici Tianyou. Satelitski podaci iz istog mjeseca u 2019. godini pokazali su 285 parkiranih vozila na istom parkingu, što je povećanje za 67 posto.

Istovremeno se pojavio i porast internetskih pretraživanja riječi povezanih sa simptomima koronavirusa na kineskoj tražilici Baidu.

"Ovdje je riječ o sve većem broju informacija koje upućuju na nešto što se u Wuhanu dešavalo u to vrijeme", rekao je Brownstein.

Podsjećamo, Svjetska zdravstvena oganizacija je 30. januara 2020. izjavila da koronavirus predstavlja globalnu zabrinutost.