Svijet
17

Satelit GOCE pada na Zemlju, još nije poznato gdje

Klix.ba
Foto: ESA/AOES Medialab
Foto: ESA/AOES Medialab
Evropski satelit koji je mjerio Zemljino gravitacijsko polje past će na našu planetu između subote i ponedjeljka. Naučnici ne mogu odrediti tačnu lokaciju pada.

GOCE bi mogao pasti bilo gdje na Zemlji, a predviđa se da će 25 do 45 dijelova „preživjeti“ prolazak kroz atmosferu. Najteži komad mogao težiti čak 90 kilograma, piše New York Times. Rune Floberghagen iz Evropske svemirske agencije (ESA) navodi kako je veoma teško predvidjeti gdje će satelit ući u atmosferu i na koje će mjesto pasti.

"Konkretno, naše najbolje predviđanje je da će ući u atmosferu u nedjelju, a moguće je i da se to desi ponedjeljak rano ujutro", rekao je Floberghagen.

Objasnio je da je satelit GOCE ostao bez goriva još prije mjesec dana, te da svaki dan gubi oko četiri hiljade kilometara visine. U srijedu je satelit kružio oko Zemlje svakih 88 minuta, a orbita mu ide direktno preko polova. Kako planeta rotira, gotovo svi njeni dijelovi u nekom trenutku prođu ispod satelita.

"Doslovno, GOCE sada leti kao avion bez motora, a gornji sloj atmosfere mu pruža aerodinamičku stabilnost", kaže Floberghagen i dodaje kako će dan prije pada naučnici imati preciznije podatke, odnosno moći će suziti mjesto pada unutar tri orbite.