|

Sastavljen dokument o temeljima za ujedinjenje Katoličke i Pravoslavne crkve

Sastavljen dokument o temeljima za ujedinjenje Katoličke i Pravoslavne crkve
0
F
FENA
14.11.2007. u 15:05
1
komentara
0

dijeljenja
Sastavljen dokument o temeljima za ujedinjenje Katoličke i Pravoslavne crkve
Načinjen je dokument od 46 članova kojim se postavljaju temelji ujedinjenja Katoličke i Pravoslavne crkve poslije rascjepa 1054. godine, a koji su, nakon sastanka u Ravenni u oktobru, potpisale delegacije predstavnika dviju crkava, piše u srijedu talijanski list Repubblica.
Na tom dugotrajnom savjetovanju vatikansku delegaciju je predvodio kardinal Walter Kasper, predsjednik Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana, a metropolit Joannis Zizioulas delegaciju patrijarhata Konstantinopola. Predstavnici ruske Pravoslavne crkve su napustili savjetovanje u Ravenni, jer su na njemu sudjelovali predstavnici Pravoslavne crkve Estonije, koji su u vrijeme SSSR-a bili pod moskovskim patrijarhatom, a otcijepili su se uz blagoslov patrijarha
Konstantinopola, Bartolomea I. Moskovski patrijarh Aleksej II. ne priznaje primas patrijarha Konstantinopola, prenijela je Hina.

U dokumentu potpisanom u Ravenni utvrđuje se kako je Papa "prvi među patrijarsima", a Rim je "prvo sjedište". Te dvije tačke bile se među glavnima koje su dovele do rascjepa između katolika i pravoslavaca 1054., a sada bi one mogle biti temeljem ponovnog ujedinjenja. Dakle,
priznanje uloge primasa rimskog biskupa je utvrđeno, a prema dodatnim pojašnjenjima lokalni biskupi su autonomni.

Na lokalnoj razini vlast je u rukama biskupa, na regionalnoj razini skupina crkvi priznaje unutar sebe jednog prvaka (protos, na grčkome jeziku), a onda na univerzalnoj razini, kako se navodi, "oni koji su prvi u različitim regijama, zajedno sa svim biskupima, surađuju u onome što se odnosi na ukupnost Crkve".

U tom kontekstu se naglašava kako "prvi moraju priznati tko je prvi među njima". Repubblica ocjenjuje kako ovaj dokument donosi smjernice, pravi "road map", za put prema ujedinjenju kršćanskih crkvi.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...