Sofija
0

Sastanak Vojnog komiteta NATO-a

FENA
Zapovjednici glavnoga štaba zemalja NATO-a okupili su se u petak u Sofiji kako bi razmotrili mirovne misije Saveza i stanje gruzijske vojske nakon njenog poraza od Rusije u augustu.

Albanija i Hrvatska, dvije zemlje u procesu pridruživanja Savezu, prisustvovale su u Sofiji prvi put sastanku Vojnog komiteta NATO-a.

Novi predsjedavajući Komiteta talijanski admiral Giampaolo Di Paola izjavio je da "će operacije u toku biti razmatrane sa strateškoga aspekta", kao i pitanja vezana za suradnju i transformiranje Saveza. Mi trebamo također pripremiti Savez da se ubuduće može suprodstaviti raznim izazovima", dodao je on.

Aludirajući na sukob između Gruzije i Rusije, on je izjavio da "ono što se desilo posljednjih sedmica podsjeća na to dokle su evoluirala pitanja sigurnosti u svijetu".

Okupljeni prvi put uz predsjedavanje admirala Di Paola. zapovjednici glavnoga štaba razmotrit će također operacije koje NATO vodi u Afganistanu, gdje je Savez poslao 53.000 vojnika, i na Kosovu, gdje je raspoređeno 17.000 vojnika, precizirao je pukovnik Panizzi.

Kao i obično, šefovi glavnoga štaba razmatrat će i pitanje moderniziranja oružanih snaga zemalja članica kao i restrukturiranje vojnog aparata NATO-a.