Svijet
0

Sastanak šestorke o iranskom nuklearnom programu iduće sedmice u Berlinu

FENA
Šest velikih sila koje pregovaraju iranski nuklearni program sastat će se u Berlinu, najvjerojatnije u utorak, potvrdio je u srijedu glasnogovornik njemačke vlade.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier primit će svoje kolege, stalne članove Vijeća sigurnosti UN-a, precizirao je glasnogovornik.

Pet stalnih članica Vijeća, Kina, SAD, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka razmatrat će "elemente moguće rezolucije", treće Vijeća sigurnosti UN-a kojom se predviđaju nove snakcije protiv Irana, kako bi se natjerao Teheran da prekine aktivnosti na obogaćivanju urana.

"Takav susret je predviđen i mi upravo provjeravamo da li datum odgovara svakoj pozvanoj strani", precizirao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

"Iran krši međunarodno pravo i to je razlog zbog kojega nije čudno što se šest sila okuplja da se dogovore o daljnjim koracima", dodao je on.

Šef njemačke diplomatije odlazi u večernjim satima u Beč, gdje će se sastati s Mohamedom El Baradeijom, generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), agencija UN-a koja nastoji da spriječi pretvaranje civilnog nuklearnog programa u vojni, rekao je glasnogovornik.