Svijet
0

Sastanak OSCE-a u Madridu u atmosferi napetih odnosa SAD-a i Rusije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zahtjevi za jačanje Organizacije za sigurnost i saradnju (OSCE) i osobito nekih njegovih institucija poput ODIHR-a dominantna su tema prvog dana 15. ministarskog sastanka koji u četvrtak u Madridu protiče u atmosferi bipolarnosti u kojoj su na jednoj strani zapadne zemlje na čelu sa SAD-om, a na drugoj Rusija i zemlje iz područja njezinog utjecaja.

SAD i Rusija se u posljednje vrijeme razilaze u mnogim pitanjima iz sfere djelovanja OSCE-a, pa je u pitanje došlo buduće funkcioniranje cijele organizacije, zbog čega je većina govornika na prvoj plenarnoj sjednici uputila izravne poruke podrške radu krovne evropske sigurnosne organizacije.

Pomoćnik američke državne tajnice Nicholas Burns izrazio je "zabrinutost u pogledu budućnosti organizacije, jer je iz nekih njezinih dijelova krenuo napad na integritet OSCE-a i njegovih najvažnijih misija, osobito na funkcioniranje ODIHR-a, institucije zadužene za promatranje izbora".

"U toku je pokušaj da se izmijeni mandat ODIHR-a, da ga se oslabi i da izgubi dosadašnju neovisnost i integritet. SAD će se snažno usprotiviti svakom pokušaju slabljenja ODIHR-a", rekao je Burns.

Ruski prijedlog koji ide za slabljenje ODIHR-a (Ured za demokratske institucije i ljudska prava) podržale su Bjelorusija, Uzbekistan i Kazahstan, pa je ova posljednja zemlja postala novi predmet spora Washingtona i Moskve.

Rusija Kazahstanu pruža podršku u nastojanju da 2009, 2010. ili 2011. postane prva zemlja iz sastava bivšeg SSSR-a koja će predsjedati OSCE-om, no iako su načelno suglasne, to pokušavaju odgoditi zapadne zemlje na čelu sa SAD-om.

Optužbe ruskog predsjednika Vladimira Putina kako iza odluke ODIHR-a da uopće ne pošalje promatrače na nedjeljne parlamentarne izbore u Rusiju, Burns je nazvao neutemeljenim i neistinitim, rekavši da je za takvu reakciju kriva isključivo Rusija zbog postavljenih uvjeta koje niko ne može ispuniti.

Burns je također neutemeljenim i neistinitim nazvao optužbe ruskog predsjednika Vladimira Putina da SAD stoji iza odluke ODIHR-a da uopće ne pošalje promatrače na nedjeljne parlamentarne izbore u Rusiju.

Američki izaslanik je u tom kontekstu istaknuo kako je "vrlo nezgodno to što je Rusija zaprijetila da će se jednostrano povući" iz Sporazuma o konvencionalnom naoružanju u Europi (CFE) te izrazio punu američku podršku proširenju i produženju misije OSCE-a na Kosovu.

U srijedu je na konferenciji za novinare Burns također odbacio bilo kakvu povezanost između moguće neovisnosti Kosova i statusa Nagorno Karabaha.

"Sukob u Nagorno-Karabahu je vrlo poseban i ne vjerujem da postoji ikakva veza između onog što se događa u Nagorno Karabahu i što će se možda dogoditi, ili se neće dogoditi na Kosovu", rekao je Burns.

Stajališta slična američkima, osobito u vezi s ODIHR-om i Kosovom, izrazili su brojni govornici na prvoj sjednici.

Predsjednik Parlamentarne skupštine OSCE-a Goeran Lenmarker podsjetio je kako je promatranje izbora važan dio mandata OSCE-a, da je važno jer pridonosi demokratizaciji zemlje i da su se sve zemlje potpisnice Kopenhaškog dokumenta iz 1990. suglasile kako prisutnost promatrača jača izborni proces.

Predsjednik Vijeća Evropske unije portugalski ministar vanjskih poslova Luis Amado, prenosi Hina, izrazio je u ime EU-a punu podršku promatračkim aktivnostima i metodima ODIHR-a, izrazivši zabrinutost zbog "nezapamćenih restrikcija i mnogobrojnih birokratskih prepreka" zbog kojih ODIHR nije mogao obaviti misiju promatranja parlamentarnih izbora u Rusiji i pozvao Rusiju da omogući ODIHR-u normalno praćenje predsjedničkih izbora iduće godine.