Svijet
0

Sastanak Olmerta i Abasa završen bez napretka

FENA
Izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsjednik Mahmud Abas u nedjelju su u Jerusalemu razgovarali više od dva sata, ali njihov sastanak nije donio nikakav konkretan rezultat i napredak prema miru, javile su svjetske agencije.

Bliski Abasov saradnik Mohamad Dahlane za AFP je izjavio kako je sastanak bio "težak, ali otvoren", i da je palestinska delegacija otvorila pitanja povezana s konačnim statusom okupiranih teritorija, sa statusom Jerusalema, kolonizacijom i izbjeglicama te zatražila ukidanje izraelskih ograničenja na Zapadnoj obali i deblokiranje palestinskih fondova koje je zamrznuo Izrael.

"Izraelci su zatražili prekid ispaljivanja projektila iz pojasa Gaze i ponovili kako neće priznati palestinsku vladu nacionalnog jedinstva ako ona ne ispuni uvjete Kvarteta", dodao je taj dužnosnik.

Riječ je o poznatim zahtjevima da vlada u kojoj će biti pripadnici vladajućeg Hamasa i Abasovog Fataha prizna Izrael, odbaci nasilje i prihvati postojeće privremene sporazume između Izraela i Palestinaca, podsjeća Reuters.

Nekoliko sati prije nego što se sastao s Abasom u svojoj jerusalemskoj rezidenciji činilo se da Olmert želi odškrinuti vrata uspjehu razgovora kad je ponudio mogućnost da saudijska mirovna inicijativa iz 2002. posluži kao temelj za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Dvojica političara prije susreta nisu dali nikakve izjave za javnost, a dio gotovo dvoiposatnog razgovora Olmert i Abas proveli su odvojeni od ostatka delegacije, rekao je jedan izraelski dužnosnik.

"Sastanak je održan u pozitivnom ozračju, a Olmert i Abas su se saglasili da nastave redovne susrete", rekao je.

Dvojica sagovornika razgovarala su i o oslobađanju izraelskog vojnika Gilada Shalita, kojeg još od 25. juna naoružane palestinske grupe drže zatočenog u pojasu Gaze.

Abas je tokom razgovora izrazio nadu da bi Shalit mogao biti oslobođen "čak i prije formiranja nove palestinske vlade", koja bi mogla biti objavljena već iduće sedmice.

Olmert je u nedjelju rekao kako se Abas najavio kako će se "bilo koja palestinska vlada ustanoviti tek nakon oslobađanja Gilasa Shalita".