|

Sastanak NATO-a i EU-a o Kosovu

Sastanak NATO-a i EU-a o Kosovu
0
F
FENA
7.12.2007. u 10:04
0
komentara
0

dijeljenja
Sastanak NATO-a i EU-a o Kosovu
Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a okupili su se u četvrtak navečer na radnoj večeri sa svojim kolegama iz članica Evropske unije kako bi razgovarali o stanju na Kosovu, prenijele su agencije.
Sastanak je održan iza zatvorenih vrata na poziv belgijskog ministra vanjskih poslova Karela de Guchta i upriličen je uoči redovnog sastanka Sjevernoatlantskog vijeća koji započinje u petak na nivou ministara vanjskih poslova.

Šefovi diplomatija zemalja članica NATO-a u petak će također na svom sastanku razgovarati o Kosovu, Afganistanu, razmijeniti mišljenja o široj regiji Balkana i o procesu proširenja te o drugim pitanjima koja će biti na dnevnom redu samita Saveza u aprilu sljedeće godine u Bukureštu.

Zemlje članice NATO-a podrobnije će se baviti proširenjem u januaru, kada tri zemlje aspirantice na članstvo - Hrvatska, Makedonija i Albanija - dovrše zadnji ciklus Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Ministrima NATO-a će se kasnije pridružiti i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na sastanku Vijeća NATO-Rusija. Na tom sastanku bit će riječi o sadašnjim međunarodnim sigurnosnim pitanjima poput Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE).

Sjedinjene Države najavljuju da je NATO spreman uputiti dodatne vojne snage na Kosovo, koje bi pojačale snage KFOR-a od 16.000 vojnika trenutno raspoređenih u pokrajini, ako bude ugrožena stabilnost uslijed očekivanog jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.