Širenje dužničke krize
0

Sastanak ministara finansija o Grčkoj, ali i o Italiji

SRNA
Ministri finansija eurozone sastaju se danas u Briselu radi razgovora o Grčkoj, ali i o pogoršanoj situaciji u Italiji i zabrinutosti od daljeg širenja dužničke krize.

Predsjednik EU Herman Van Rompuy, prije početka ministarskog sastanka, održat će razgovore sa direktorom Evropske centralne banke Jean-Claudeom Trichetom i predsjedavajućim eurogrupe Jena-Cludeom Junckerom.

Iz kancelarije Van Rompuya susret, kojem će prisustvovati i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Baroso i evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Rehn, opisan je kao "koordinacioni, a ne krizni sastanak", te dodao da Italija nije na dnevnom redu.

Međutim, višerangirani izvori iz EU navode da je nemoguće ne razgovarati o situaciji u Italiji nakon velike rasprodaje italijanskih akcija krajem prošle sedmice, što su lokalni mediji nazvali "crnim petkom".

Rasprodaja je pojačala strahovanja da bi Italija, koja u eurozoni nakon Grčke ima najveća državna dugovanja u odnosu na bruto domaći proizvod, biti sljedeća članica suočena sa krizom.

Analitičari ističu da, ukoliko se to dogodi, postojeći mehanizam pomoći u eurozoni za ugrožene članice neće imati dovoljno sredstava.

Današnji sastanak ministara finansija eurozone bit će usmjeren na drugi paket finansijske pomoći Grčkoj i potrebu da se obezbijedi učešće privatnog sektora u programu za pomoć, koji se očekuje da će iznostiti 110 milijardi eura.
Njemačka, Holandija, Austrija i Finska izrazile su ubjeđenje da banke, osiguravajuća društva i drugi privatni investitori, koji posjeduju državne akcije Grčke, treba da ponesu dio troškova za pomoć Atini ili do 30 milijardi eura od ukupnog iznosa.