Pittsburgh
0

VIDEO / Sastanak lidera G20 o svjetskoj privredi

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U američkom gradu Pittsburghu svečanom večerom počeo je samit Grupe 20 najmoćnijih zemalja svijeta, sazvan kako bi se razmotrila situacija u kojoj se nalazi svjetska privreda.

Britanska medijska kuća BBC navodi da će, u trenutku kada većina zemalja G20 bilježi prve nagovještaje privrednog oporavka, svjetski lideri razmotriti kako i kada mogu da povuku finansijske stimulativne pakete.

Američki zvaničnici su izjavili da će samit donijeti velike promjene na polju upravljanja svjetskom privredom.

G20, u kojoj se nalaze i vodeće privrede u usponu, preuzeće vodeću ulogu od G8, koja je okupljala industrijalizovane zemlje.

Prisutni su nagovještaji da su svjetski lideri postigli dogovor da se zemljama u razvoju daju veća glasačka prava unutar Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Još jedna od tema razgovora na samitu biće i ograničavanje bankarskih bonusa.

Američki ministar finansija Timothy Geithner izjavio je da je unaprijed postignuta saglasnost da je plate i bonuse u bankarskom sektoru potrebno ograničiti prije kraja ove godine.
Njegov britanski kolega Alistair Darling upozorio je bankare da je "zabava gotova" i da moraju da uvide da se svijet promijenio.

Pred početak samita, specijalne policijske snage su suzavcem i gumenim mecima rastjerale oko hiljadu demonstranata koji su se okupili u blizini kongresnog centra u kojem se skup održava.

Policija je dejstvovala kada su okupljeni pokušali da krenu ka kongresnom centru.