Svijet
0

Sastanak kontakt grupe o Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U Parizu se u utorak održava sastanak Kontakt grupe posvećen statusu Kosova.

Rusija ne šalje svog predstavnika na sastanak Kontakt grupe koju pored nje čine još Britanija, Francuska, SAD, Njemačka i Italija, javio je BBC.

Današnji sastanak Kontakt grupe prvi je poslije otvorenog zalaganja američkog predsjednika Busha za nezavisnost Kosova.

Visoki zvaničnik SAD Nicholas Burns izjavio je kako Washington prihvata da razgovara samo o datumu kada će Kosovo biti nezavisno, a ne i o tome da li treba da bude nezavisno.

I pored toga, u francuskom ministarstvu vanjskih poslova tvrde da će se u Vijeću sigurnosti UN narednih dana nastaviti konsultacije u cilju postizanja konsenzusa o Kosovu.

Generalni sekretar UN Ban Ki Moon pozvao je Vijeće sigurnosti da ne gubi mnogo vremena prije nego što donese odluku o planu specijalnog izaslanika Maartija Ahtisaarija koji predviđa nadziranu nezavisnost za Kosovo.

"Ne bi trebalo da trošimo isuviše mnogo vremena na donošenje odluke. Potrebno je da Vijeće sigurnosti donese poštenu i razumnu odluku, usvajanjem preporuka mog specijalnog izaslanika Ahtisaarija. No, nadam se i očekujem da će se konsultacije nastaviti", rekao je Ban Ki Moon.

Kubanski lider Fidel Castro, koji se već skoro godinu dana nalazi u bolnici i koji je javno govorio prvi put prije sedmicu dana, oglasio se povodom Kosova.

Castro u komentaru objavljenom u kubanskoj štampi, pod naslovom "Tiranin u Tirani", oštro kritikuje predsJednika Busha što se, kako navodi, bez ikakvog obzira prema interesima Srbije, Rusije i još nekih evropskih zemalja izjasnio za nezavisnost Kosova.

"Srbiji je Bush poručio da će dobiti ekonomsku pomoć ako se odrekne svoje kulturne kolijevke. Dakle, uzmi ili ostavi", piše Castro.