Svijet
0

Sastanak kontakt grupe o Kosovu 27. septembra u New Yorku

FENA
New York
New York
Ministarski sastanak kontakt grupe o Kosovu održat će se 27. septembra u New Yorku, najavili su francuski i britanski šefovi diplomatija Bernard Kouchner i David Miliband u tribini objavljenoj u dnevnom listu Le Monde u četvrtak.

"Velika Britanija organizirat će u četvrtak sastanak ministara kontakt grupe - Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Rusije, Italije i SAD-a u New Yorku 27. septembra radi procjene napretka pregovora u toku", napisali su Kouchner i Miliband.

Ovaj sastanak održat će se na margini godišnje Generalne skupštine Ujedinjenih naroda. Kontakt grupa treba da dostavi svoj izvještaj generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu najkasnije 10. decembra.

Srbija, koju podržava Rusija, odbija svaki oblik nezavisnosti i spremna je da prihvati samo širi oblik autonomije.

Šef UNMIK-a Joackim Ruecker podnijet će u septembru novi izvještaj o stanju u toj pokrajini, uporedo sa serijom susreta između predstavnika svjetske organizacije, ministara vanjskih poslova kontakt grupe i delegacije Srbije i kosovskih Albanaca, saopćili su predstavnici UN-a.

Kako se navodi u programu rada Vijeća sigurnosti za septembar, tokom kojeg će tim tijelom svjetske organizacije predsjedavati Francuska, novi Rueckerov izvještaj o razvoju događaja na Kosovu će, navjerovatnije, biti predstavljen uporedo sa serijom sastanaka predstavnika međunarodne zajednice sa srpskim i zvaničnicima privremenih kosovskih institucija, najavljenih za 27. septembra.

Poslije konsultativnog sastanka ambasadora država članica Vijeća sigurnosti, na kojem je utvrđen program rada za ovaj mjesec, predstavnici niza zemalja izrazili su očekivanje da će se, tom prilikom, prvi put tokom nove runde razgovora o statusu Kosova direktno sastati predstavnici Srbije i kosovskih Albanaca.