Svijet
0

Sastanak Janše i Sanadera u nedjelju na Bledu

FENA
Slovenski premijer Janez Janša i hrvatski premijer Ivo Sanader sastat će se u nedjelju rano popodne na marginama međunarodne konferencije na temu produbljivanje i širenje Europske unije, potvrđeno je u srijedu u kabinetu slovenskog premijera, prenose slovenski mediji.

Slovenska tiskovna agencija STA navela je da u kabinetu slovenskog premijera navode da će Sanader i Janša prilikom susreta govoriti o temama povezanim s bledskom konferencijom, ali i o bilateralnim odnosima, te dodaje da je u kabinetu hrvatskog premijera potvrđen nedjeljni sastanak s Janšom, na kojemu će dva premijera govoriti o aktualnim bilateralnim odnosima, a nakon susreta dati izjave za javnost.

Slovenski mediji i u srijedu ponavljaju da bi se iz izjava Janše i Sanadera u nedjelju dalo naslutiti kakav je rezultat "intenzivnih i tajnih diplomatskih kontakata" iz zadnjih nekoliko dana i tjedana oko načina rješavanja otvorenih pitanja. Janšin je kabinet, ponavljaju slovenski mediji u srijedu, u utorak zanijekao tvrdnje zagrebačkog tjednika "Nacional" o tome da je arbitraža pred ICJ-om u Den Haagu praktično već dogovorena.

Prenoseći interne izvore, slovenski mediji navode da će Slovenija i u slučaju arbitraže inzistirati na načelima "stanja od 25. lipnja 1991" i odbijati da se mogu priznati "jednostrani koraci" na granici, a u slučaju arbitriranja o granici Ljubljana inzistira da sud ili arbitar uz međunarodno pravo uzmu u obzir "načelo pravičnosti" i "povijesne okolnosti".

Kako je u razgovoru za RTV Sloveniju rekao politolog Milan Brglez, s ljubljanskog Fakulteta političkih znanosti, spominjanje povijesnih okolnosti odnosi se na razgraničenje u Piranskom zaljevu jer i UN-ova konvencija o pravu mora (UNCLOS) iz 1982. dopušta da se u tim slučajevima ne primjenjuje pravilo crte sredine prilikom razgraničenja, dok se zahtjev za uvažavanjem načela pravičnosti odnosi na presuđivanje o spornim dijelovima kopnene granice.