Svijet
0

Sastali se Abbas i Meshaal u Meki

FENA
Khaled Meshaal; Foto: Reuters
Khaled Meshaal; Foto: Reuters
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas i vođa Hamasa Khaled Meshaal sastali su se u srijedu u Meki, u Saudijskoj Arabiji, da pronađu rješenje za palestinsku krizu.

"Nećemo otići s ovoga svetog mjesta dok ne postignemo dogovor", izjavio je Abbas na početku samita u palači Al-Safa, pored velike džamije u Meki.

Saudijski kralj Abdullah, koji je inicijator samita, nije prisutvovao otvaranju sjednice iako su palestinski izvori najavili njegovo prisustvo, javio je AFP.

Kralj Abdullah primio je u utorak obje delegacije i vodio s njima odvojene razgovore. On je uputio apel "palestinskoj braći" da bez dogovora na napuštaju Meku.

Borba za vlast između Fataha i Hamasa nanijela je palestinskoj strani veliku štetu, rekao je kralj Abdullah.

Ukoliko ne bude sporazuma u Meki, Palestincima prijeti građanski rat, smatra voditelj fondacije Friedrich Naumann u Jerusalemu Abu Dayeh, prenosi DW.

"Očekivanja palestinskog naroda su velika, iako mnogi ljudi više ne vjeruju svojim vođama. I Fatah i Hamas stoje na raskrsnici. Ili će se dogovoriti ili će doći do građanskog rata", smatra Abu Dayeh.

Britanski The Guardian piše u srijedu da se pregovori pod pokroviteljstvom saudijskog kralja Abdullaha uklapaju u ono što diplomati i analitičari smatraju novim aktivizmom inače povučenih Saudijaca, koji su više navikli da novcem kupuju uticaj i održavaju status quo, nego da pokreću javne incijative.

Ono što je podstaknulo ovo naftom bogato, konzervativno kraljevstvo na akciju, smatra Guardian, jesu zebnje zbog nastavka nasilja i haosa u Iraku, sve većeg uticaja Irana u regionu i sve većeg jaza između sunitskih i šiitskih muslimana.