{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Saslušanje o proširenju NATO-a u američkom Kongresu

F
FENA
24.4.2008. u 11:16
0
0
Saslušanje o proširenju NATO-a u američkom Kongresu
0
Saslušanje o proširenju NATO-a u američkom Kongresu
Foto: Reuters
Uvođenje Hrvatske i Albanije u NATO unaprijedit će sigurnost i stabilnost na Balkanu, ocijenio je u četvrtak pomoćnik američke državne tajnice za evropske poslove Daniel Fried na saslušanju u Kongresu.
"U nešto više od desetljeća, Hrvatska je od rata krenula prema miru, a obje su zemlje ojačale demokratiju i uspostavile unutarnju stabilnost. Obje već daju vrijedan doprinos misijama NATO-a, i to će sada nastaviti kao NATO saveznici", rekao je Fried govoreći na temu "Samit u Bukureštu i budućnost NATO-a", pred Pododborom za Evropu, Vanjskopolitičkog odbora Predstavničkog doma Kongresa SAD-a.

Na upit o daljnjim koracima Hrvatske i Albanije do realizacije članstva u NATO-u, Fried je izrazio nadu da će se cijeli postupak propisivanja protokola i ratifikacije biti dovršen do samita u aprilu 2009., na kojem će NATO obilježiti 90. godišnjicu postojanja.

Fried je ponovio razočaranje SAD-a što Makedonija na samitu u Bukureštu nije pozvana u NATO, ističući nastavak potpore SAD-a za pregovore Grčke i Makedonije o rješenju spora s imenom.

"Glavni korak, s američke strane, jeste da Senat da svoj pristanak. NATO, sa svoje strane, ima konkretne Pristupne protokole koji bi trebali biti dovršeni do ljeta, vjerujem u julu. Nakon potpisivanja protokola počinje ratifikacija. Cjelokupan proces traje oko godinu dana ili malo više od toga. Bilo bi izvrsno kad bi se sve dovršilo do samita u aprilu 2009. godine", rekao je Fried.

On je izrazio zadovoljstvo zbog susreta u Zagrebu čelnika Hrvatske, Albanije i Makedonije.

Daniel Fata je izvijestio da će pristupni pregovori biti održani ovoga i sljedećeg mjeseca kako bi se Pristupni protokoli pripremili za potpis zemalja članica NATO-a do kraja jula.

On je naglasio i potrebu da Hrvatska i Albanija nastave s reformama.

"Hrvatska je iskazala provjerenu političku i ekonomsku zrelost te je važan partner na bojištu. S Makedonijom i Albanijom aktivan je Partner u Jadranskoj povelji, osigurava vojne i policijske snage u jedanaest mirovnih misija UN-a diljem svijeta" te snažno pridonosi tekućim operacijama NATO saveza", stoji u govoru Daniela Fata.

Na pitanja kongresnika oko mogućeg daljnjeg proširenja NATO-a na Ukrajinu i Gruziju, pomoćnik Fried je kazao da dosadašnja iskustva pokazuju kako je širenje Saveza dobro za sigurnost u cjelini te da je, u tom smislu, dobro i za Rusiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: