Svijet
0

Saslušani saučesnici u madridskim atentatima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Suđenje za napade izvršene u Madridu 11. marta 2004. godine u kojim je izgubila život 191 osoba nastavljeno je u utorak saslušavanjem navodnih članova islamističke ćelije optuženih da su pomagali u terorističkom napadu.

Četrdesettrogodišnji Sirijac Mouhannad Almallah Dabas bio je prvi koji je negirao da je pomagao u pripremanju napada na vozove u predgrađu Madrida, najvećoj terorističkoj tragediji u Španiji za koju je odgovornost preuzela Al-Qaida.

Uz mogućnost da dobije kaznu od 12 godina zatvora zbog pripadanja terorističkoj grupi, on je priznao da poznaje neke osobe odgovorne za napade, ali je negirao povezanost sa "džihadom".

Dabas je negirao da je u prostorijama čije je ključeve imao, a koje se nalaze u blizini madridske džamije M-30 prikazivao videosnimke o svetom ratu i mučeništvu kako bi indoktrinirao počinioce napad. Kazao je da su se neki od osumnjičenih tu okupljali kako bi pripremili "jedan pozorišni komad".

"Nevini" Mouhannad Almallah Dabas je negirao da pripada terorističkoj grupi i izjavio da samo "simpatizira" egipatsku Muslimansku braću, tvrdeći da je učlanjen u špansku Socijalističku stranku.

Dabas je priznao da je neko vrijeme poznavao Tunižanina Serhana ben Abdelmajida Fajeta, za koga su španski tužitelji naveli da je bio jedan od planera napada, a površnije Rabeija Osmana el-Sayeda Ahmeda, zvanog Egipćanin, koji se pojavio na sudu prvog dana suđenja 29-orici.

Fajet je stradao zajedno sa sedmoricom islamskih fundamentalista koji su digli u zrak stan u kome su boravili u madridskom predgrađu Leganes kada ih je opkolila policija sdmicu dana nakon bombaškog napada na četiri prigradska voza.

Dabas je naveo da ga je Fajet, koji je bio pogođen ratom u Iraku, pokušao "uvjeriti u svoje ideje" budući da se zalagao za sveti rat - džihad.

Napad na vozove centralne madridske stanice Atocha izveden je tri dana uoči parlamentarnih izbora u Španiji, a tada vladajuća konzervativna Narodna partija premijera Josea Marije Aznara požurila je da za krvoproliće optuži baskijsku separatističko-terorističku organizaciju ETA.

Pošto Aznar nije odustajao od svojih procjena, iako su objavljeni videomaterijali koji su napad okarakterizirali kao "osvetu za podršku Španije ratu SAD-a u Iraku i Afganistanu", Španci su u većini glasali za socijaliste Jose Ridrugueza Zapatera, koji je i sada premijer.

U prva tri dana suđenja 29-orici islamskih fundamentalista trojica oputuženih za organizaciju napada izjasnila su se da su nevini.

Suđenje optuženima za umiješanost u teroristički napad trajat će najmanje pet mjeseci, a sud bi mogao donijeti presudu tek u oktobru.