Svijet
0

Sarkozyju dodijeljen najviši bugarski orden

FENA
Bugarski predsjednik Georgi Prvanov uručio je u četvrtak u Sofiji francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyja najviši bugarski orden "Stara planina" za izuzetno zalaganje u oslobađanju bugarskih medicinskih sestara iz libijskog zatvora i njihov povratak u domovinu.

Francuski predsjednik je boravio u jednodnevnoj zvaničnoj posjeti Bugarskoj na poziv Prvanova, prenijela je bugarska novinska agencija BTA.

Sarkozy je prisustvovao ceremoniji u crkvi Aleksandra Nevskog, kojoj je prisustvovala i francuska pjevačica bugarskog porijekla Sylvie Vartan, koja je kazala da je oslobađanje medicinskih sestara iz libijskog zatvora i njihov povratak kući "velika pobjeda za sve nas".

"Francuska želi razgovarati s vama i zaštititi vas u borbi za zaštitu nacionalnog identiteta", rekao je Sarkozy, dodajući da njegova zemlja želi uspostaviti dobre odnose sa zemljama istočne i centralne Evrope.

Francuska vam želi ponuditi sigurnost u različitim oblastima, pomoći vam u razvoju zemlje i ubrzati proces ulaska Bugarske u šengensku zonu, kazao je Sarkozy. Još je rekao da Bugarsku niko ne smije tretirati kao nižerazrednu zemlju.

Sarkozyjeva supruga Cecilija nije došla u Sofiju, iako je ranije bio najavljivan njen dolazak, jer je najzaslužnija za oslobađanje bugarskih medicinskih sestara iz libijskog zatvora.

Pretpostavlja se da je njena posjeta otkazana zbog kontroverzi koje spominje francuska opozicija, a prema kojima su Bugarke oslobođene u zamjenu za sporazum o prodaji oružja između Francuske i Libije.

Prema drugoj pretpostavci, brak Sarkozyjevih je u krizi jer je Cecilija fotografirana s drugim muškarcem u New Yorku, izvještava agencija Associated Press.