Financial Times
0

Sarkozyjevo "skandalozno ponašanje"

FENA
Dnevnik Financial Times piše u srijedu da je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izazvao pravi politički skandal kada je, bar prema izjavi njegovog glasnogovornika datoj agenciji Reuters, telefonom pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina i čestitao mu pobjedu Jedinstvene Rusije na ruskim parlamentarnim izborima, koje je većina vlada EU-a prethodno kritizirala.

Sarkozyjev potez u golemoj je suprotnosti s negativnim ocjenama izbora u Rusiji koje su iznijele vlade Njemačke i Velike Britanije, piše Financial Times, tvrdeći da je izborni proces bio "neslobodan i nedemokratski".

Slične ocjene dao je i sam francuski šef diplomatije Bernard Kouchner, piše list, koji je u ponedjeljak žestoko kritizirao Moskvu zbog načina na koji je proveden izborni proces.

Nevladine organizacije širom Francuske odmah su reagirale na Sarkozyjev poziv Putinu, i to poprilično burno, navodi Financial Times.

Međunarodna federacija za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u Parizu ocijenila je ponašanje francuskog predsjednika "neshvatljivim i skandaloznim".