Mahmud Ahmedinedžad
0

Sarkozyjevim riječima nedostaje vjerodostojnost

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad rekao je u subotu da ne pridaje značaj kritikama francuskoga kolege Nicolasa Sarkozyja, kojima, po njegovim riječima,"nedostaje politička vjerodostojnost", javio je AFP.

U svojoj izjavi od 8. decembra, povodom 60. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Sarkozy je ocijenio da je "nemoguće stisnuti ruku nekome ko se usudio da kaže da Izrael treba brisati sa zemljopisne karte", aludirajući na iranskoga predsjednika.

Takve izjave nas "zaista ne interesuju. Mi želimo vidjeti šta se dešava u praksi. Ne smatramo da ova primjedba može imati bilo kakvu političku vjerodostojnost", rekao je Ahmedinedžad novinarima u Teheranu.

U srijedu je iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo francuskoga ambasadora u Iranu Bernarda Polettija i upozorio ga na "posljedice u odnosima dviju zemalja u slučaju da se ponove nepromišljene izjave francuskih dužnosnika".

Nakon poziva francuskoga ambasadora, Francuska je izjavila da ostaje "otvorena za dijalog s Iranom", te ponovo osudila u četvrtak protuizraelske stavove Teherana.

"Izjave iranskih zvaničnika, koje dovode u pitanje pravo postojanja Izraela, neprihvatljive su i mogu imati negativan uticaj na prihvatanje Irana od međunarodne zajednice", izjavio je zamjenik glasnogovornika Quai d 'Orsaya Frederic Desagneaux (Frederik Dezanjo).