Svijet
0

Sarkozyjeva stranka osvojila većinu u drugom krugu izbora

FENA
Vladajuća stranka desnog centra francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja osvojila je komotnu većinu u drugom krugu parlamentarnih izbora, mada ne i onako ubjedljivu pobedu kako se to predviđalo.

Vladajuća stranka UMP je osvojila 314 mesta u Skupštini, a socijalisti, koji su prošli bolje nego što se očekivalo, 185, javio je BBC.

Premijer Francois Fillon je ocijenio da takav rezultat pokazuje da su birači u potpunosti prihvatili politiku desnog centra.

"Francuska je sebi danas obezbjedila većinu za djelovanje. Ta pobjeda je nagrada za fantastičan zamah koji je ostvario Sarkozy. Ona potvrđuje našu želju da budemo otvoreni i naš projekt odlučne modernizacije Francuske", izjavio je Fillon.

Istovremeno, socijalisti su srećni što su izbjegli da budu potučeni do nogu.

Stotinuosamdesetpet mjesta u Narodnoj skupštini, koja su osvojili znače da sada imaju 36 poslanika više nego u prošlom sazivu.

Čini se da su se isplatili pozivi pristalicama koji su se uzdržali od glasanja u prvom krugu, ali i napadi na vladine najave da će povećati porez na dodatnu vrijednost.

Pristalicama socijalista ispred sjedišta stranke u Parizu kao da je pao kamen sa srca.

"Zadovoljni smo jer je zaista bilo teško i izbjegli smo taj dramatični plavi talas koji smo očekivali."

Izjavila je to za BBC ova Parižanka, govoreći o stranačkim bojama Sarkozijeve partije, u čijem sjedištu nije bilo slavlja.

Osećaj razočaranja dobro ilustruje poraz Alaina Juppea, čovjeka broj dva u vladi.

Juppe će sada podnijeti ostavku na mjesto u Sarkozyjevom kabinetu.

Sarkozijeva UMP nadala se da će osvojiti barem dvije trećine ukupnog broja mjesta u parlamentu.

Ona još uvek ima komotnu većinu, ali manju nego što je očekivala.

Prilikom obraćanja biračima, u govoru premijera Fillona bio je primjetan pomiriteljski ton.

"Ovo veče uspjeha za jedne ne znači i poraz za druge. Ovo nije borba ljudi s desnice protiv onih s ljevice. Postoji samo jedan narod, francuski narod i mi moramo da poštujemo sve stavove koji u njemu postoje", kazao je Fillon.

Fillonova vlada i dalje namjerava da sprovede ambiciozni reformski program, ali glas ljevičarske opozicije sada će biti glasniji nego što su mnogi očekivali.