Svijet
0

Sarkozy želi reforme UN-a, G8 i "politiku privatizacije"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuska će zagovarati ulazak pet novih stalnih članica u Vijeće sigurnosti UN-a, najavio je u utorak Nicolas Sarkozy na konferenciji za novinare u čijem je središtu bila "politika civilizacije" koja treba dati "hitne" odgovore na važna pitanja s područja morala, gospodarstva, socijalne politike u 2008.

"Francuska će učiniti sve kako bi Njemačka, Japan, Brazil, Indija i jedna velika afrička zemlja postale stalne članice Vijća sigurnosti" Ujedinjenih naroda, najavio je Sarkozy, a prenijeli mediji.

Ustroj svjetske organizacije skrojene u 20. stoljeću ne može odgovoriti na pitanja 21. stoljeća, jer se velika pitanja ne mogu rješavati a da se o njima ne izjašnjava nijedna afrička i nijedna latinskoamerička država, rekao je Sarkozy.

Francuska vlada lobirat će i za uključenje Kine, Indije, Južnoafričke Republike, Meksika i Brazila skupini G8, najrazvijenijih zemalja svijeta, najavio je nadalje Sarkozy.

Na prvoj velikoj konferenciji za novinare otkako je u svibnju 2007. preuzeo dužnost šefa države, Sarkozy je pred najmanje 500 novinara u 55 minuta predstavio prioritete francuskog predsjedanja EU od 1. jula te najavio da će službeni Pariz primijeniti na Europu jednaku "politiku civilizacije" koju kani provesti u Francuskoj.

Ta se politika sastoji, između ostalog, u "demokratizaciji i humanizaciji" vlade i volji da se zaštite gospodarski interesi od utjecaja velikih spekulanata, rekao je Sarkozy.

Francuski predsjednik zauzeo se za promjene u funkcioniranju Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda te najavio da će Pariz i dalje sudjelovati u traženju rješenja za Libanon i Bliski istok.

Francuska vlada provodit će imigracijsku politiku na temelju useljeničkih kvota "koje će dogovoriti sa zemljama" emigracije, najavio je Sarkozy izvijestivši da su Italija i Španjolska zatražile zajedno s Francuskom organizaciju kolektivnih izgona stranaca bez reguliranog statusa iz tih triju zemalja.

Između 23 i 24.000 imigranata s nereguliranim statusom bilo je prognano iz Francuske u 2007., prema podacima ministarstva imigiracije, a vladin je cilj prognati 25.000 nelegalnih useljenika.

Na pitanje o padu svoje popularnosti Sarkozy je odgovorio da "cilj" predsjedništva nije "provesti petgodišnji mandat uz 70-postotnu popularnost, već je cilj djelovati".

Sarkozy je izričito potvrdio da želi u 2008. ukidanje 35-satnog radnog tjedna, a u središtu konferencije bila je "politika civilizacije", za koju je kazao da ju je preuzeo od sociologa Edgara Morina.

"Ne samo da trebamo bolje upravljati već i promijeniti naš način proizvodnje, rada, obrazovanja i života. To je središte projekta civilizacije", rekao je Sarkozy i kazao da je program reformi za 2008. temeljen na konceptu u kojemu je "čovjek u središtu politike".

Francuzi su desetljećima propustili provesti reforme i sada više ne smiju čekati, rekao je Sarkozy najavivši velike promjene u radnom zakonodavstvu, a zauzeo se i za "istinsku kulturnu revoluciju" koja bi se provodila putem kanala državne televizije na kojima bi se potpuno ukinulo komercijalno oglašavanje.

U preambulu ustava V. republike Sarkozy želi uvesti "nova prava kakva zahtijeva sadašnje vrijeme, a to su jednakost muškaraca i žena, bioetika, bioraznolikost i druge, javila je Hinak.

Prva reakcija stigla je iz redova oporbenih socijalista čiji je vođa Francois Hollande kazao da je Sarkozy "izbjegao odgovoriti na bitna pitanja rasta, kupovne moći, visokih životnih troškova, plaća i zapošljavanja".

"Kada javni dužnosnik nema brojki koje će predočiti javnosti, on proizvodi riječi ... Naša zemlja nije očekivala govor tipa izborne kampanje, već rezultate. A njih nema", rekao je Hollande.