Sarkozy želi biti "ekonomski predsjednik" Evrope

F
FENA
24.10.2008. u 10:55
0
0
Sarkozy želi biti "ekonomski predsjednik" Evrope
0
Sarkozy želi biti "ekonomski predsjednik" Evrope Foto: Reuters
Londonski The Independent piše u petak da francuski predsjednik Nicolas Sarkozy namjerava postati "ekonomski predsjednik" Evrope koji bi do 2010. godine nadzirao ujedinjeni odgovor petnaest zemalja eurozone i Velike Britanije na svjetsku finansijsku krizu.
Izvještač Independenta iz Pariza prenosi da je francuski predsjednik pokrenuo pravu diplomatsku i medijsku kampanju u nastojanju da svoju aktuelnu ulogu dirigenta ekonomskog orkestra Evropske unije, koja treba da istekne u decembru, neformalno produži do kraja 2009. godine.

Sarkozy se u posljednja tri dana dva puta založio za to da "eurogrupa", labava zajednica zemalja koje koriste zajedničku valutu, preraste u poluformalnu "ekonomsku vladu" Starog kontinenta.

Ta bi se grupa, nastavlja list, sastajala na nivou šefova država ili vlada po uzoru na nedavno održani pariski samit zemalja eurozone i Britanije na kojem je dogovorena strategija spašavanja evropskoga bankarskog sektora.

Iako francuski predsjednik nije javno obznanio svoje ambicije, piše Independent, zvaničnici iz Jelisejske palače tvrde da bi Sarkozy bio prirodan izbor za predsjedavajućega niza samita "eurogrupe" tokom iduće godine.

Pritom kao argument navode i to što će EU-om u tome periodu predsjedavati Češka i Švedska, zemlje koje ne koriste euro i prema tome, kako se smatra, nemaju dovoljnu političku težinu da bi spasile Uniju od očekivane duboke recesije.

Independent, međutim, navodi da u nekoliko evropskih prijestonica, posebno u Berlinu, nema razumijevanja za Sarkozyjeve liderske ambicije, već prije strah od njegovih zalaganja za ograničavanje slobodnog tržišta i dublje državne intervencije u evropskim privredama.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: