Svijet
0

Sarkozy započeo prvu zvaničnu posjetu Rusiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy stigao je u utorak u kasnim popodnevnim satima u Moskvu, u prvu zvaničnu posjeti Rusiji nakon svog izbora u maju, izvještava AFP-a. Predsjednički avion sletio je u 18.10 po lokalnom vremenu na aerodorm Vnukovo, na jugu Moskve.

Šef francuske države sastat će se sa svojim kolegom Vladimirom Putinom oko 19 sati u rezidenciji ruskog predsjednik u Novom Ogarevu, predgrađu Moskve, na radnoj večeri.

Dvojica dužnosnika imat će ponovo susret u srijedu u Kremlju nakon kojega će dati zajedničku konferenciju za štampu oko 13 sati po lokalnom vremenu.

Sarkozy, koji će boraviti dvadeset četiri sata u Moskvi, sastat će se s ruskim studentima s kojima će razgovarati o demokratiji i ljudskim pravima kao i francuskoj zajednici u Moskvi.

Ova posjeta trebalo bi dati ton francusko-ruskim odnosima, dok je novi francuski predsjednik, pristaša "iskrenog" dijaloga s Moskvom, pojačao kritike posljednjih mjeseci protiv Kremlja.

Osudivši kršenja ljudskih prava u Rusiji i "brutalnost" Moskve u svojim energetskim odnosima sa susjedima, Sarkozy je okrenuo stranu "prijateljske ere" Jacquesa Chiraca, svog prethodnika u Jelisejskoj palači, i Vladimira Putina.