The Times
0

Sarkozy usvojio Berlusconijeve manire?

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nekoliko britanskih dnevnika u petak značajan prostor posvećuje najnovijem netaktičnom potezu francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, koji je u utorak ručao s grupom poslanika iz više francuskih političkih stranaka i s njima dosta otvoreno razgovarao šta misli o nekim svojim kolegama.

Za američkog predsjednika Baracka Obamu je, kako prenosi The Times, rekao da je vrlo pametan i harizmatičan, ali i da je neodlučan i neiskusan jer prije ulaska u Bijelu kuću nije bio ni na čelu jednog ministarstva.

Sarkozy nije poštedio ni neke evropske državnike. Za španskog premijera Jose Luisa Zapatera je rekao da nije pretjerano pametan.

Jelisejska palača, kako navodi The Guardian, odlučno to demantira, ali izvori koji su prisustvovali ručku potvrđuju da je Sarkozy to rekao.

U Madridu gdje Sarkozy do kraja ovog mjeseca ide u zvaničnu posjetu u četvrtak je oko toga vladala ledena tišina, dodaje Guardian.

List ocjenjuje da je – nastojeći sebe prikazati kao heroja borbe protiv globalne ekonomske krize – bocnuo i njemačku kancelarku Angelu Merkel.

Rekao je da se ona pred nedavni samit Grupe 20 u Londonu priklonila njegovim zahtjevima tek nakon što je shvatila u kakvom su stanju njemačke banke i automobilska industrija.

Malo je vjerovatno da će Sarkozy sada postati popularniji u očima kancelarke Merkel, koju inače prilično iritiraju Sarkozyjeva hiperaktivnost i pretjerana neposrednost, piše Guardian.

Lijepu riječ je imao jedino za talijanskog premijera Silvija Berlusconija, kome je odao priznanje što je tri puta pobijedio na izborima.

Dnevnik Times primjećuje da je Sarkozy izgleda usvojio i Berlusconijeve manire.