Svijet
0

Sarkozy u Afganistanu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy doputovao je u Afganistan kako bi lično izrazio podršku francuskim vojnicima u sastavu snaga NATO u toj zemlji nakon što je deset vojnika poginulo a dvadeset i jedan ranjen u sukobu s talibanima.

Vojnici su poginuli tokom višesatnog sukoba nakon što su, pedesetak kilometara istočno od Kabula upali u zasjedu talibana.

Predsjednik Sarkozy je izjavo da je pogibija deset vojnika teško pogodila Francusku, ali da je i dalje čvrsto riješen da se bori protiv terorizma u Afganistanu.

Dopisnici kažu da bi pogibija vojnika mogla ojačati protivljenje planovima za upućivanje dodatnih 700 francuskih vojnika u Afganistan krajem ovog mjeseca, javio je BBC.

Sukobi većih razmjera su počeli u kabulskoj pokrajini Sirobi u ponedjeljak, a šef francuske diplomatije Bernard Kouchner je rekao da najnovija ubistva vojnika "neće odvratiti Francusku od borbe protiv terorizma".

"Ovo je više nego tragično. Ovo je katastrofalna vijest... Ali ona neće umanjiti odlučnost Francuske da se bori protiv ekstremizma, terorizma i - reći ću i to - za slobodu cijelog svijeta", rekao je šef francuske diplomatije.

U međuvremenu, na jugoistoku Afganistana, zvaničnici su saopćili da je u gradu Hostu najmanje šest bombaša-samoubica likvidirano, dok ih je veći broj povrijeđen pri pokušaju napada na glavnu bazu NATO-a pod američkom komandom.

Pokrajinski guverner saopćio je da su u napadu korištene rakete.