Svijet
0

Sarkozy traži prekid širenja jevrejskih naselja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy zatražio je zamrzavanje širenja izraelskih naselja, uključujući i Jerusalem, koji prema njemu treba da bude glavni grad obiju država", Izraela i Palestine.

"Kao što sam već rekao u nekoliko navrata, širenje jevrejskih naselja, glavna prepreka miru, od prioritetnog je značaja. Osuđujemo svaku jednostranu odluku koja šteti konačnom rješenju i ugrožava pouzdanost buduće palestinske države i političkog procesa toku", rekao je Sarkozy u ponedjeljak u intervjuu za palestinski dnevni list Al-Quds.

"Ponovit ću naš zahtjev naveden u mapi puta, a na koji su se obavezale obje strane u Annapolisu. To je potpuno obustavljanje širenja jevrejskih naselja, uključujući i ona u istočnom Jerusalemu", rekao je Sarkozy, koji je u nedjelju započeo posjetu Izraelu i Zapadnoj obali.

Na pitanje o statusu Jerusalema, čiji je istočni dio anektirao Izrael nakon osvajanja u junu 1967. godine, Sarkozy je rekao da "Francuska, kao i ostatak međunarodne zajednice, smatra da to pitanje spada u okvire pregovaračkog rješenja među stranama, u skladu s međunarodnim pravom".

"Neće biti mira bez Jerusalema, koji po meni treba da bude glavni grad obiju država. Naravno, kada dođe taj trenutak, međunarodna zajednica, a posebno Evropska unija, moći će doprinijeti svojim garancijama u provedbi praktičnih rješenja u cilju provedbe sporazuma jer se radi o pitanju prilaza svetim mjestima", dodao je on.

Nastavak širenja naselja, posebno u istočnom Jerusalemu, koji Izrael namjerava zadržati pod svojim suverenitetom, glavni je kamen spoticanja pregovora pokrenutih u novembru u Annapolisu, u SAD-u.

Prema njegovim riječima, "Izrael treba sada da učini više da se situacija na terenu promijeni i da se svakodnevni život palestinske populacije poboljša".

Vezano za pojas Gaze, koji kontrolira Hamas, Sarkozy je rekao da ne treba zaboraviti da je "to teritorija buduće palestinske države", te izrazio zaljenje zbog izraelske blokade.

"Milion i po ljudi, žena i djece, zatvoreno je na toj teritoriji. Nastavak blokade je kontraproduktivan i dovodi do kolektivnog kažnjavanja civilnog stanovništva", rekao je on.